O warsztatach
Zastanawiasz się jak smakuje Indonezja? Próbowałaś/eś kiedyś cukierków z owoców duriana? Chcesz spróbować pudru taro? Chcesz poznać smak owoców rambutana albo longanu? Kochasz azjatyckie smaki, albo dopiero chcesz je odkryć? Te warsztaty są dla Ciebie! Z myślą o stworzeniu tych warsztatów przywiozłam z Indonezji walizkę wypchaną białym kakao, alkoholem Arak, owocami Caju- czyli tym co zostaje z dobrze nam znanych orzechów nerkowca i wieloma innymi składnikami. Teraz chętnie podzielę się z Tobą tym, co sama poznałam podczas licznych wypraw do Indonezji.
To najbardziej egzotyczne i kolorowe warsztaty jakie tylko można sobie wyobrazić. Część produktów pochodzi prosto z Indonezji, masz więc okazję poczuć jej prawdziwy smak! Na warsztatach wspólnie przygotujemy koktajle pełen tropikalnych owoców, kokosa, trawy cytrynowej i aromatycznych przypraw.
Spotkanie zaczyna się od części teoretycznej, w trakcie której dowiadujecie się o składnikach oraz obsłudze sprzętu barmańskiego. Chwilę później pojawia się najbardziej wyczekiwany etap – zajęcia praktyczne, które kończą się wspólną degustacją.
To doskonałe warsztaty dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami, chcą zacząć swoją przygodę z domowym barmaństwem i poszerzyć swoją wiedzę. Dla tych, którzy mają opanowane klasyki już do perfekcji i chcą zrobić krok dalej. A jeśli nie pijesz alkoholu, to nie pytamy o przyczyny, ale oferujemy też koktajle na ginie i wódce bez promili.
Autorką i pomysłodawczynią naszych warsztatów jest Kamila. Natomiast prowadzone są obecnie przez Kamilę, albo Kubę – oboje zarażają swoją pasją to miksologii, łączeniem smaków i chętnie podzielą się z Tobą swoją wiedzą. W warsztatach wzięło udział już ponad 1000 osób, a kolejnych chętnych nie brakuje. Wcale nas to nie dziwi – przy zapisach pozostaje nam tylko powiedzieć „na zdrowie!”.
Co będziesz robić?
Na początek trochę teorii: nauczysz się czym zastąpić shaker w domowych warunkach, jak wykorzystać produkty z domowej spiżarni i osiedlowego sklepu. Będzie też dużo ciekawostek np. jaki owoc służy do zmiękczania futerka kapibar w Japonii albo jaki owoc nazywamy syberyjskim ananasem. W części praktycznej przygotujesz 4 autorskie koktajle na bazie łatwo dostępnych składników. Będziesz mieć także okazję poeksperymentować ze składnikami mniej oczywistymi (Yuzu, caju rambutan). Dowiesz się również, gdzie można się zaopatrzyć w takie składniki, które wydają się na pozór niedostępne. Ta część połączona jest z degustacją tego, co przygotujesz ;)
Przykłady koktajli, które aktualnie można przygotować na warsztatach:
– caju/ mleko kokosowe/ rum kawowy
– puder taro/ kokos/ rum ananasowy/ prażone ziarna kawy
– pitahaya/ Cachaça / Yuzu
– marakuja/ liść bananowca/ wódka/ jadalne kwiaty
– pitahaya/ kokos/ rum
– kokos/ marakuja/ rum
– guava/ limonka/ pandan/ arak
– jabuticaba/ sake z yuzu/ limonka
– lychee/ hibiskus/ gin Po tych warsztatach będziesz tworzyć własne receptury i przepyszne koktajle dla siebie i przyjaciół!
Opinie o warsztatach (1)
Aleksandra –
Miła atmosfera, kameralna grupa i możliwość spróbowania ciekawych i egzotycznych smaków