YUZU to nazwa azjatyckiego owocu, który jest stałym elementem koktajli tworzonych przez Kamilę Podlaską. W naturalny sposób stał się też inspiracją do nazwania biznesu, który kręci się wokół zaskakujących połączeń alkoholi, ziół i przypraw.
Jej przygoda z miksowaniem koktajli rozpoczęła się osiem lat temu – przez ten czas była szefem baru w restauracji SHOKU, a pierwsze doświadczenie zdobywała w nieistniejącym już POLONEZIE na ulicy Poznańskiej. Łączenia smaków uczyła się także w Hiszpanii, gdzie stale rozwijała swój warsztat i odkrywała nowe mikstury.
Zainteresowanie jej nietypowymi koktajlami przerosło jej oczekiwania – z czasem zdecydowała przekazywać swoją wiedzę dalej i uczyć ludzi, jak przyrządzać je w domu. W jej mieszankach można znaleźć samodzielnie infuzowane alkohole, niespotykane owoce, przyprawy, zioła, liście bananowca, puder taro, anato i chipsy z mleka.
Kurs prowadzony przez Kamilę zawiera część teoretyczną, w trakcie której opowiada o składnikach oraz uczy obsługi sprzętu barmańskiego. Chwilę później pojawia się najbardziej wyczekiwany etap – zajęcia praktyczne, które kończą się wspólną degustacją. Uczestnicy tworzą nieprzeciętne koktajle, w których znajdują się niespotykane składniki przywiezione z różnych stron świata – melasa z granatu, sumak czy przyprawa annato. W jej warsztatach wzięło udział już ponad 300 osób, a kolejnych chętnych nie brakuje. Wcale nas to nie dziwi – przy zapisach pozostaje nam tylko powiedzieć „na zdrowie!”.
Prowadzone warsztaty
Opinie o warsztatach (26)
Wspaniałe warsztaty, w niewymuszonej , przyjaznej atmosferze. Rozkosz dla kubków smakowych ale też uczta dla oczu. Byłam z przyjaciółką , ale można pójść samemu i też będzie super.
Warsztaty były prezentem dla mojego chłopaka, który wrócił ostatecznie zadowolony. Ja tylko jestem tylko trochę zawiedziona systemem itd. Raz partner zjawił sie, ale okazało sie, ze zajęć nie ma i nikt nas nie poinformował o tym, drugi raz my musiałam zmienić i tez był problem ze zmiana. Ogólnie trzeba sie dopytywać sie do organizatora czy wszystko aktualne itd bo roznie bywa
Wspaniała zabawa! Nie dość, że można spróbować wspaniałych autorskich drinków, to jeszcze nabrać odwagi do samodzielnego eksperymentowania. Polecam na spotkania z przyjaciółmi i dla osób, które chcą pobawić się w mieszanie egzotycznych smaków. :)
Super sprawa. Warsztaty były świetne, pani która je prowadziła widać, że robi to z pasją 😊 duża wiedza i super podejście
Bardzo fajne warsztaty, prowadzone w miłej atmosferze i w świetnym miejscu. Duża dawka wiedzy, sporo ciekawych historii związanych z branżą. Drinki przepyszne, dużo składników do wyboru, również tych mniej oczywistych.
Super warsztaty, wreszcie zainspirowały do kupienia zestawu barmańskiego :D
Fajna zabawa, a drinki naprawdę smaczne :)
Było super , świetnie spędzony czas w fantastycznym towarzystwie. Dużo praktycznych informacji i robienie pysznych koktajli. Polecam !
Bardzo przyjemne warsztaty. Fajne przepisy, bardzo miła prowadząca, świetne składniki i duuużo alkoholu ;)
Świetnie spędzony czas, sporo wiedzy i ciekawostek na temat drinków.
Dużo rozmaitych składników, ciekawe historie i miła atmosfera.
Świetne warsztaty, świetne drinki - super atmosfera. Kamil a jest świetną instruktorką!
Super składniki, ciekawe opowieści i mega drinki. Polecam
Świetne warsztaty, idealny pomysł na prezent dla partnera, brata, taty. Zadowolenie ze szkolenia gwarantowane. Polecam z czystym sumieniem.
Wspaniałe warsztaty! Kamila jest świetnym koktajlowym coachem 💪 Bardzo sympatyczna atmosfera, można dowiedzieć się sporo o każdym z używanych składników i zapytać o substytuty. Tworzone kompozycje były zaskakujące i pyszne. Wybieram się w przyszłości na kolejną edycję :)
Świetny pomysł na spędzenie wieczoru samemu lub ze znajomymi! Zajęcia bardzo dobrze przygotowane, prowadzone w luźnej i przyjaznej atmosferze. Część teoretyczna na początku bardzo pomaga w oswojeniu się osobom, które nie miały wcześniej doczynienia z robieniem koktajli. Ciekawe produkty, możliwość wprowadzenia zmian w przepisach.
Sama treść warsztatów bardzo profesjonalna. Widać, że prowadząca ma to we krwi, dobiera smaki celnie i nawet niedoświadczona osoba przygotuje coś smacznego i ładnego. Koktajle są różnorodne, przygotowane z porządnych składników, na które sam byś raczej nie wpadł (np infuzowane whisky herbatą). Dodatkową, niestandardową cechą tego warsztatu jest spożywanie alkoholu w knajpie z nieznajomymi ludźmi. Na początku było troche sztywno, ale po degustacjach ... rozmawialiśmy już jak dobrzy znajomi i spotkanie z połową grupy przeciągnęło się o dodatkowe 4h 'po lekcjach'. Zdecydowanie polecam ! Introwertyczny Michał
Duża dawka użytecznej wiedzy, nareszcie wiem jaka jest różnica między drinkiem a koktajlem :) Dużo brokatu i super atmosfera!
Świetne warsztaty, które dały mi dużą dawkę inspiracji do tworzenia własnych koktajli. Polecam każdemu :)