Będziesz smakować produktów, które przyjechały z najdalszych zakątków świata. Spróbujesz pisco, cukierków z kukurydzy, meksykańskiego sosu z moreli oraz dowiesz się, czym jest aqua de jamaica.
Nauczysz się jak wykorzystać jadalne suweniry z różnych stron świata, które dostałeś od przyjaciół, a teraz zalegają w Twoich kuchennych szafkach i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie.
Na początek trochę teorii: nauczysz się czym zastąpić shaker w domowych warunkach, jak wykorzystać produkty z domowej spiżarni i bazaru.
Szykuję też dużo ciekawostek i smaków z różnych stron świata np. przyprawy przywiezione z Meksyku, które wykorzystamy do koktajli, świeży tamaryndowiec, cukierki z czarnej kukurydzy, puder taro, czy owoc opuncji figowej.
W części praktycznej przygotujesz aż 4 autorskie koktajle. Opowiem Ci również, gdzie można się zaopatrzyć w takie składniki, które wydają się na pozór niedostępne. Ta część połączona jest z degustacją tego, co przygotujesz.
Przykłady koktajli, które można zrobić na warsztatach inspirowanych Peru i Meksykiem:
〰 Marakuja/ chamoy/ tajin/ tequila,
〰 Mezcal/ opuncja figowa/ yuzu,
〰 Marakuja/ liść bananowca/ pisco/ jadalne kwiaty,
〰 Chicha Morada/pisco/ cukierek z kukurydzy,
〰 Kokos/ anans/ słony karmel/ rum,
〰 Aqua de jamaica/ mescal /tajin,
〰 Winogrona/ bitters z rodzynek/ pisco,
〰 Leche de Tigre/ tequila/ papaya/ seler naciowy,
〰 Grillowany ananas/ piwo/ limonka/ rum/ chamoy/ tajin/ sól.
Po tych warsztatach będziesz tworzyć własne receptury i przepyszne koktajle dla siebie i przyjaciół.
Opinie o warsztatach (2)
Karolina –
Super warsztaty, wreszcie zainspirowały do kupienia zestawu barmańskiego 😀
Katarzyna –
Bardzo przyjemne warsztaty. Fajne przepisy, bardzo miła prowadząca, świetne składniki i duuużo alkoholu 😉