O warsztatach
Tym razem udamy się w podróż w odległe zakątki Peru i Meksyku. Czy wiesz, że w Peru najbardziej popularny napój to Chicha Morada? Robi się go z czarnej kukurydzy i jest niebywale słodki. Czy próbowałeś już Pisco- alkoholu, o którego pochodzenie trwa spór między Peru i Chile? Chcesz nauczyć się przygotowywać orzeźwiającą Aqua de Jamaica, którą w Meksyku podają w każdym barze?
To dopiero początek tego, co na Ciebie czeka…
Zabiorę Cię w ponad dwugodzinną podróż pełną wrażeń… i chilli.
Warsztat prowadzony przez Kamilę zawiera część teoretyczną, w której trakcie opowiada o składnikach oraz uczy obsługi sprzętu barmańskiego. Chwilę później pojawia się najbardziej wyczekiwany etap – zajęcia praktyczne, które kończą się wspólną degustacją.
Nawet jeśli, któryś składnik wydaje Ci się trudno osiągalny, to podpowiemy jak go zastąpić, oraz jak komponować koktajle z tego, co mamy w lodówce i spiżarni. W warsztatach wzięło udział już ponad 500 osób, a kolejnych chętnych nie brakuje. Wcale nas to nie dziwi – przy zapisach pozostaje nam tylko powiedzieć „na zdrowie!”.
To doskonałe warsztaty dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami, są ciekawi świata i nowych smaków.
Zapraszamy też wszystkich, którzy chcą zacząć swoją przygodę z domowym barmaństwem i poszerzyć swoją wiedzę. A jeśli nie pijesz alkoholu, to nie pytamy o przyczyny, ale oferujemy też koktajle na ginie i wódce bez promili.
Co będziesz robić?
Będziesz smakować produktów, które przyjechały z najdalszych zakątków świata. Spróbujesz pisco, cukierków z kukurydzy, meksykańskiego sosu z moreli oraz dowiesz się, czym jest aqua de jamaica.
Nauczysz się jak wykorzystać jadalne suweniry z różnych stron świata, które dostałeś od przyjaciół, a teraz zalegają w Twoich kuchennych szafkach i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie. Na początek trochę teorii: nauczysz się czym zastąpić shaker w domowych warunkach, jak wykorzystać produkty z domowej spiżarni i bazaru.
Szykuję też dużo ciekawostek i smaków z różnych stron świata np. przyprawy przywiezione z Meksyku, które wykorzystamy do koktajli, świeży tamaryndowiec, cukierki z czarnej kukurydzy, puder taro, czy owoc opuncji figowej. W części praktycznej przygotujesz aż 4 autorskie koktajle. Opowiem Ci również, gdzie można się zaopatrzyć w takie składniki, które wydają się na pozór niedostępne. Ta część połączona jest z degustacją tego, co przygotujesz.
Przykłady koktajli, które można zrobić na warsztatach inspirowanych Peru i Meksykiem:
〰 Marakuja/ chamoy/ tajin/ tequila,
〰 Mezcal/ opuncja figowa/ yuzu,
〰 Marakuja/ liść bananowca/ pisco/ jadalne kwiaty,
〰 Chicha Morada/pisco/ cukierek z kukurydzy,
〰 Kokos/ anans/ słony karmel/ rum,
〰 Aqua de jamaica/ mescal /tajin,
〰 Winogrona/ bitters z rodzynek/ pisco,
〰 Leche de Tigre/ tequila/ papaya/ seler naciowy,
〰 Grillowany ananas/ piwo/ limonka/ rum/ chamoy/ tajin/ sól. Po tych warsztatach będziesz tworzyć własne receptury i przepyszne koktajle dla siebie i przyjaciół.
Opinie o warsztatach (2)
Karolina –
Super warsztaty, wreszcie zainspirowały do kupienia zestawu barmańskiego 😀
Katarzyna –
Bardzo przyjemne warsztaty. Fajne przepisy, bardzo miła prowadząca, świetne składniki i duuużo alkoholu 😉