1 spotkanie
3 godz.
3
-10 os.

Na warsztaty zapraszamy osoby od 16 roku życia.

Początkujący

Dla tych, co dopiero zaczynają swoją przygodę.

Dla tych, co mają pierwsze doświadczenie za sobą.

Dla tych, co znają podstawy.

Dla tych, co chcą wejść na wyższy poziom zaawansowania.

O warsztatach
Warsztaty z kiszonek to zaproszenie do odkrywania jednej z najstarszych i najzdrowszych metod konserwacji żywności – fermentacji mlekowej. W ciepłej, kameralnej atmosferze nauczysz się, jak naturalnie kisić warzywa i owoce, jak dbać o bezpieczeństwo całego procesu oraz jak tworzyć autorskie smaki – będące wyrazem chwili, sezonu i Twojej wyobraźni.

To zajęcia dla każdego – zarówno dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kiszeniem, jak i dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją praktykę o nowe techniki. Warsztaty łączą teorię z praktyką – będzie trochę wiedzy, sporo działania, jeszcze więcej smaku i mnóstwo radości z tworzenia żywego jedzenia, które wspiera ciało, zmysły i planetę.

Dowiesz się, czym są fermenty, jakie mają właściwości prozdrowotne i dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety. Porozmawiamy też o suwerenności żywieniowej, o mikroflorze wokół nas i o tym, jak kiszonki mogą wpływać na odporność i dobre samopoczucie. To świetna okazja, by zdobyć nowe umiejętności i wrócić do domu z własnoręcznie przygotowanymi produktami, które będą fermentować jeszcze długo po zakończeniu spotkania.
Co będziesz robić?
Na warsztatach zajmiesz się podstawami fermentacji mlekowej i przygotujesz kilka rodzajów kiszonek. Zaczniemy od części teoretycznej, w której poznasz różne rodzaje fermentowanych produktów, dowiesz się, jak fermentacja wpływa na zdrowie, jakie zasady bezpieczeństwa należy zachować i jakich narzędzi warto używać. Porozmawiamy także o najczęstszych błędach i sposobach, by ich uniknąć.

W części praktycznej czeka Cię intensywna, pełna aromatów i smaków praca:
• Weźmiesz udział w degustacji „w ciemno” – spróbujesz różnych fermentowanych produktów i spróbujesz rozpoznać, co jest czym.
• Przygotujesz spersonalizowaną kapustę kiszoną – nauczysz się, jak dobrać dodatki i jak kisić z myślą o konkretnych potrawach: surówkach, zupach, bigosie czy gołąbkach. Dowiesz się też, jak wykorzystać głąby, by nic się nie zmarnowało.
• Zrobisz kiszoną surówkę warzywną – aromatyczną, pełną dobrych bakterii i dopasowaną do Twoich upodobań smakowych.
• Ukisisz kalafiora z kurkumą, gorczycą i imbirem – powstanie rozgrzewająca, wyrazista kiszonka o głębokim, korzennym aromacie.
• Przygotujesz własny zakwas buraczany – stworzysz recepturę „pod siebie”, w zależności od tego, czy chcesz pić go codziennie, używać do barszczu, czy eksperymentować z przyprawami.

Pracować będziesz w Twoim tempie, z uważnością i wsparciem prowadzącej. Z warsztatów wyjdziesz z gotowymi do fermentacji produktami i wiedzą, dzięki której kiszenie stanie się codzienną praktyką, a nie kolejnym „trudnym przepisem”.

Pracownia

Na FEBLIKu od:

19.05.2020

Fermentacja oraz joga – obie te ścieżki, chociaż nieco różne, pokazują Marcinowi, jak niesamowite jest obserwowanie przemiany: mikroorganizmów, które przekształcają jedzenie, i ludzi, którzy na macie czy w kuchni odkrywają nowe sposoby bycia ze sobą. Nie zdziwi Cię więc, że słowa, które najlepiej oddają styl pracy Marcina to: autentyczność, radość i praktyczne podejście.
Zapewniamy
Materiały
• cztery słoiki, które napełnisz własnymi bazami na fermenty,
• bogaty wybór świeżych warzyw, przypraw i dodatków do kiszenia.
Coś na ząb
• degustację różnych fermentów i kiszonek,
• wodę, kawę i herbatę w trakcie zajęć.
Terminy

Wybierz datę rozpoczęcia warsztatów

Podaruj swoim bliskim emocje zamiast rzeczy – przeżycie, które zostaje na dłużej! Oderwie od rutyny, wyłączy głowę, a rękom pozwoli działać. Voucher jest ważny przez 6 miesięcy, a obdarowana osoba sama wybierze dogodny termin.

Szukasz ciekawych pomysłów na swój event? Sprawdź ofertę warsztatów na integracje firmowe, wieczory panieńskie i kawalerskie, targi, konferencje, plenery czy urodziny.

Interesuje Cię inny termin warsztatu?

Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji przez Feblik. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.

A może masz pytania?

Zadzwoń do nas (+48 665 640 854) lub napisz, doradzimy co i jak. :)

  Napisz wiadomość

Lokalizacja
Nowy Świat 55
Wskazówki dojazdu
Dokładny adres warsztatów zostanie wysłany po zapisach. Warsztaty odbywają się w centrum miasta – miejsce dobrze skomunikowane, ale warto mieć na uwadze, że z parkowaniem może być różnie.
Warto wiedzieć
Jak się przygotować?
Weź torbę na słoiki z kiszonkami, które zabierzesz ze sobą .
Zasady i warunki anulowania

Nie możesz odstąpić od umowy, jednak do 7 dni przed datą warsztatu, możesz zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca.

Jeżeli na warsztaty nie uzbiera się minimalna ilość osób, to pracownia ma prawo je odwołać do 3 dni przed ich rozpoczęciem. W takiej sytuacji staramy się przenieść Twoje miejsce na jeden z późniejszych terminów.

Dodaj opinię

Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Filtry
Miasto
Liczba osób
Czas trwania
Cena brutto / os.
Grupa odbiorców
Język prowadzenia warsztatów
Faktura VAT
Kategoria
Udogodnienia
Kategoria
Filtry
Cena
Poziom
Rodzaj zajęć
Miasto