O warsztatach
Kultura TIKI przeżywa swój renesans – pełna egzotyki, kolorów i słodkiego eskapizmu, od dekad przyciąga miłośników koktajli i dobrej zabawy. Jej sercem zawsze był rum oraz bogactwo przypraw, a całość spajała aura tajemniczych rytuałów i barmańskiego rzemiosła.
Choć początki tej kultury sięgają wysp Polinezji i wierzeń w wyspiarskich bogów, to jej nowoczesna odsłona narodziła się niespełna 100 lat temu w Stanach Zjednoczonych, tuż po zakończeniu prohibicji. TIKI szybko stało się najweselszą POP-kulturą XX wieku, przenikając do świata barów i koktajli. Unikalne smaki, bogata symbolika i fantazyjne naczynia sprawiły, że tradycja TIKI przetrwała do dziś.
Dzisiaj kultura TIKI ma nowe możliwości, ale wciąż ten sam cel:
“If you can’t get to paradise, I’ll bring it to you!”
Don the Beachcomber
Warsztaty Tiki state of mind to egzotyczna podróż w czasie i przestrzeni, łącząca mistykę dawnych wierzeń z radością współczesnej miksologii.
Warsztaty poprowadzą Koguty. Owa terminologia bardzo precyzyjnie odnosi się do historii słowa “koktajl” , w czym specjalizujemy się na Kruczej.
Do naszego rzemiosła staramy się podchodzić profesjonalnie z wielu stron:
– miksujemy i bawimy się smakiem
– zbieramy tytuły konkursowe
– uczymy i szkolimy w wielu szkołach barmańskich
– piszemy i dzielimy się wiedzą w licznych publikacjach ( USTA, KUKBUK, BarMagazyn, Aqua Vitae )
– tworzymy programy szkoleniowe dla barmanów
– prowadzimy konusltacje wspierając innych w procesie otwierania wymarzonych barów
Dzięki Naszej wiedzy i doświadczeniu warsztaty będą nie tylko praktyczne, ale także pełne inspirujących anegdot i ciekawostek ze świata barmańskiego.
Co będziesz robić?
Rozpoczniemy od rytualnego, polinezyjskiego poczęstunku, który wprowadzi nas w egzotyczny nastrój. Następnie poznasz kilka fascynujących technik barmańskich i przygotujesz cztery wyjątkowe koktajle w duchu TIKI. Nauczysz się łączyć smaki i komponować napoje w taki sposób, by swobodnie eksperymentować również w domu.
W ruch pójdą shakery, łyżki barmańskie, sitka i jiggery, ale także unikalne narzędzie quararibea turbinata. Sięgniemy po owoce, zioła, kwiaty i przyprawy – niekiedy w postaci surowej, innym razem jako gąszcze, kordiały, esencje i perfumy, które przygotujemy samodzielnie. Odkryjesz także tajemnice dawnych, mistycznych receptur, skrzętnie ukrywanych przez lata.
Każdy uczestnik będzie pracować na swoim barowym stanowisku, wyposażonym w profesjonalny sprzęt i składniki najwyższej jakości. Do przygotowania koktajli wykorzystamy wyselekcjonowane alkohole lub ich bezalkoholowe odpowiedniki – giny, wermuty, rumy i whisky powstałe w procesie dezalkoholizacji.
Na zakończenie każdy uczestnik otrzyma manual w formie PDF, by móc utrwalić zdobytą wiedzę.
Jakie toasty wznoszą osoby, które za barem stoją zawodowo? Jakub, założyciel warszawskiego baru Kita Koguta, za “życie niezwyczajne”. I takie też prowadzi – stale sięgając po nowe i eksplorując to, co sprawia mu frajdę i satysfakcję.
Zapewniamy
Materiały
– każdy pracować będzie na swoim, barowym sektorze, wyposażonym w niezbędny sprzęt i składniki najwyższej jakości,
– wyselekcjonowane alkohole lub bezalkoholowe odpowiedniki (giny, wermuty, rumy i whisky),
– kompleksowy manual w formie pdf,
Coś na ząb
Warsztaty odbywać się będą w warszawskim barze koktajlowym – Kita Koguta, który w ofercie ma kuchnię przekąskową. Uczestnicy będą mogli z niej skorzystać przed lub po warsztatach.
Terminy
Podaruj swoim bliskim emocje zamiast rzeczy – przeżycie, które zostaje na dłużej! Oderwie od rutyny, wyłączy głowę, a rękom pozwoli działać. Voucher jest ważny przez 6 miesięcy, a obdarowana osoba sama wybierze dogodny termin.
Szukasz ciekawych pomysłów na swój event? Sprawdź ofertę warsztatów na integracje firmowe, wieczory panieńskie i kawalerskie, targi, konferencje, plenery czy urodziny.
Lokalizacja
Kita Koguta: ul. Krucza 6/14, Warszawa
Wskazówki dojazdu
Warsztaty odbywają się w Kicie Koguta, mieszczącej się w ścisłym centrum Warszawy.
Dotarcie jest wygodne zarówno komunikacją miejską ( autobus, tramwaj, metro ), jak również samochodem ( wzdłuż ulicy Kruczej są miejsca parkingowe ).
Warto wiedzieć
Jak się przygotować?
Na warsztaty należy ze sobą zabrać:
– Dobry humor – jeśli z jakiejś przyczyny go zabraknie, z pewnością jego poziom podniesie się po warsztatach.
– Ciekawość – dowodem ciekawości będzie samo uczestnictwo w warsztatach, ale popracujemy nad tym, aby tą cechę jeszcze bardziej wyostrzyć.
– Hawajskie koszule mile widziane :)
Zasady i warunki anulowania
Nie możesz odstąpić od umowy, jednak do 7 dni przed datą warsztatu, możesz zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca.
Jeżeli na warsztaty nie uzbiera się minimalna ilość osób, to pracownia ma prawo je odwołać do 3 dni przed ich rozpoczęciem. W takiej sytuacji staramy się przenieść Twoje miejsce na jeden z późniejszych terminów.
Opinie o warsztatach (2)
Julka –
Warsztaty w Kicie były wspaniałym doświadczeniem! Spędziliśmy parę godzin w przemiłym towarzystwie, otrzymaliśmy masę wiedzy przekazanej z humorem i lekkością 🙂 Oprócz atmosfery i przygotowania merytorycznego, chcielibyśmy bardzo docenić przygotowanie przestrzeni oraz składników – mogliśmy się poczuć jak profesjonalni barmani, popróbować różnych kombinacji smakowych, skorzystać z najlepszych produktów. Bardzo dziękujemy za zapewnienie nam niezapomnianego wieczoru, nie możemy się doczekać następnych! ❤️
Katarzyna –
Fenomenalne warsztaty, jesteśmy pod wrażeniem posiadanej przez Kubę wiedzy na temat koktajli i kultury Tiki, którą w tak swobodny sposób nam przekazał podczas spotkania.
Ceramiczne kubki, w które otrzymaliśmy w prezencie są boskie!