Dodaj opinię
Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.
Strona główna / Warsztaty / Kulinarne / Zaplątani: drożdżowa chałka z kruszonką
CENA
Wielkość grupy
6 -
6 os.
Czas trwania
2 godziny: od 17:00 do 19:00
To jest warsztat relaksacyjny. Pleciemy chałkę (warkocz z sześciu wałeczków). Uczymy się jak zajmować się drożdżowym ciastem. Omawiam rodzaje i różnice między drożdżami przemysłowymi. Jak ich używać i kiedy. Co to jest zaczyn.
Gotowe ciasto drożdżowe przywożę ze sobą. Dostajecie ode mnie porcje, które samodzielnie (z moim instruktażem) dzielicie i przygotowujecie. Uczymy się dwóch splotów: trudnego (warkocz z sześciu wałeczków) i prostego (szybkiego, z dwóch wałeczków). Przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią nasze dzieła. Podczas wypieku chałek omawiamy dokładnie recepturę i nanosicie sobie notatki na bruliony z przepisami, które otrzymacie ode mnie.
W czasie warsztatu degustujemy chałkę z masłem, konfiturami i popijamy herbatę/kawę. Swoje wypieki zabieracie do domu i pałaszujecie wieczorem, a jak coś zostanie na śniadanie, usmażycie sobie tosty francuskie, na które też daję przepis.
Dla miłośników miękkiego ciasta drożdżowego. Dla amatorów kruszonki. Dla osób, które lubią być w kuchni i dla świeżaków też, jak najbardziej!
Warsztat z założenia jest dla osób dorosłych. Nie ma ograniczeń wieku ani płci. Każdy, kto jest ciekawy i ma w sobie ziarno odwagi może się zapisać na warsztat.
Umiejętność wypiekania chałki w domu przyniesie Ci mnóstwo satysfakcji i radości. Podczas warsztatu zdobędziesz umiejętność zaplatania chałki na dwa sposoby (warkocz z sześciu wałeczków i dwóch). Nauczysz się procedur przygotowania zaczynu drożdżowego. Przygotowania ciasta z drożdży fermentującego w cieple i w chłodzie. Otrzymasz ode mnie bruliony z recepturami na dwie chałki: bardziej zaawansowaną i prostą.
Spędzisz miło czas i poznasz fajnych ludzi - to pewne!
W czasie 2-godzinnego warsztatu:
- samodzielnie zapleciesz chałkę
,
- nauczysz się jak przygotować zaczyn na ciasto drożdżowe
,
- poznasz rodzaje mąk nadających się do przygotowania chałki i ich właściwości
,
- nauczysz się ozdabiać chałkę kruszonką,
- dowiesz się jak przygotować chałkę z innymi dodatkami (czarnuszka, sezam, mak)
- poznasz różne techniki formowania ostatecznego bochenka;
- poznasz technikę przygotowania ciasta drożdżowego w cieple i w chłodzie
,
- dowiesz się, z jakich miejsc warto zamawiać mąkę,
- otrzymasz ode mnie przepisy na dwie chałki: skomplikowaną i prostą oraz przepis na tosty francuskie.
Podczas warsztatu spróbujesz świeżo wypieczonej chałki z konfiturą i masełkiem. Do tego herbata/kawa.
Każdy z uczestników ma swoje stanowisko. Pracownia będzie przewietrzona. Zapewniam płyn do dezynfekcji. Ze względu na charakter kulinarny warsztatu i degustacje chlebowe maseczka nie jest konieczna.
Ja jestem w pełni zaszczepiona, mam też certyfikat ozdrowieńca.
Dobrego samopoczucia. Jeśli poczujesz się gorzej w dzień lub w przeddzień warsztatów, nie przychodź, daj znać, znajdziemy rozwiązanie w tym przypadku.
"Miejsce z widokiem": ul. Mianowskiego 7/5, Warszawa
Nie ma możliwości odstąpienia od umowy (nie ma możliwości 14-dniowego odstąpienia od umowy, o którym mówi ustawa o prawach konsumenta), jednak do 7 dni przed datą warsztatu, można zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca.
Zostaw nam maila, a damy Ci znać jak się tylko pojawi!
Żona, mama, multiartystka – tak samą siebie opisuje Aga Kiepuszewska, pomysłodawczyni projektu CoJaTuWyrabiam. Z zawodu jest dyrygentką chóralną, wokalistką jazzową i trenerką wokalną. Jej pasja do muzyki przeplata się z miłością do fotografii. Zaowocowało to otwarciem własnej firmy – Agnieszka na co dzień realizuje się łapiąc kadry lifestylowe, produktowe i reportażowe. Ze swoją pasją do tworzenia wkroczyła także do kuchni. Zaczęło się niewinnie – od założenia kanału na Instagramie @cojatuwyrabiam, na którym dzieliła się swoimi przepisami na słodkości, chałki obsypane kruszonką i bezy oblepione kremem, malinami i porzeczkami. Ostatecznie to pieczenie bochenków chleba stało się jej konikiem, a miesiące prób i błędów oraz warsztaty u boku doświadczonych rzemieślniczek, pozwoliły jej szlifować ten wyjątkowo smaczny warsztat.
Warsztaty chlebowe zaczęły się od spontanicznych spotkań z sąsiadami i znajomymi, którzy pod okiem Agi uczyli się wypiekać chleb. Apetyt rósł w miarę jedzenia – Aga doszła do momentu, w którym z jej pieca wychodziło 100 bochenków chleba tygodniowo. Wtedy też zrozumiała, że domowe warunki nie są wystarczające na tę skalę działań. Tak powstała jej pracownia w podwarszawskiej miejscowości Kędzierówka, nieopodal Zalesia Górnego.
Dziś otwiera swoje drzwi przed wszystkimi entuzjastami glutenu, a podczas warsztatów zdradza sekrety odnośnie idealnego zakwasu i procesu przygotowania chleba. Kurs traktuje także jako przestrzeń do nauki praktycznego slow life i poszukiwania odwagi do zmian. Jak sama mówi: “Chleb uczy spokoju, cierpliwości, daje wytchnienie, napełnia siłami i nadzieją.” My dodamy, że zamoczony w oliwie i delikatnie posolony smakuje nieziemsko. To chyba wystarczające argumenty, żeby odwiedzić pracownię CoJaTuWyrabiam w otoczeniu otuliny Lasu Chojnowskiego.
2 razy w miesiącu damy Ci znać o nowych warsztatach, ciekawych twórcach i inspirujących artykułach.
Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.