Zaplątani: drożdżowa chałka z kruszonką

CENA

Wielkość grupy

6 - 

6 os.

Czas trwania

2 godziny: od 17:00 do 19:00

O warsztatach

To jest warsztat relaksacyjny. Pleciemy chałkę (warkocz z sześciu wałeczków). Uczymy się jak zajmować się drożdżowym ciastem. Omawiam rodzaje i różnice między drożdżami przemysłowymi. Jak ich używać i kiedy. Co to jest zaczyn.

Gotowe ciasto drożdżowe przywożę ze sobą. Dostajecie ode mnie porcje, które samodzielnie (z moim instruktażem) dzielicie i przygotowujecie. Uczymy się dwóch splotów: trudnego (warkocz z sześciu wałeczków) i prostego (szybkiego, z dwóch wałeczków). Przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią nasze dzieła. Podczas wypieku chałek omawiamy dokładnie recepturę i nanosicie sobie notatki na bruliony z przepisami, które otrzymacie ode mnie.

W czasie warsztatu degustujemy chałkę z masłem, konfiturami i popijamy herbatę/kawę. Swoje wypieki zabieracie do domu i pałaszujecie wieczorem, a jak coś zostanie na śniadanie, usmażycie sobie tosty francuskie, na które też daję przepis.

Dla kogo?

Dla miłośników miękkiego ciasta drożdżowego. Dla amatorów kruszonki. Dla osób, które lubią być w kuchni i dla świeżaków też, jak najbardziej!

Warsztat z założenia jest dla osób dorosłych. Nie ma ograniczeń wieku ani płci. Każdy, kto jest ciekawy i ma w sobie ziarno odwagi może się zapisać na warsztat.

Co dadzą Ci warsztaty?

Umiejętność wypiekania chałki w domu przyniesie Ci mnóstwo satysfakcji i radości. Podczas warsztatu zdobędziesz umiejętność zaplatania chałki na dwa sposoby (warkocz z sześciu wałeczków i dwóch). Nauczysz się procedur przygotowania zaczynu drożdżowego. Przygotowania ciasta z drożdży fermentującego w cieple i w chłodzie. Otrzymasz ode mnie bruliony z recepturami na dwie chałki: bardziej zaawansowaną i prostą.

Spędzisz miło czas i poznasz fajnych ludzi - to pewne!

Program

W czasie 2-godzinnego warsztatu:

- samodzielnie zapleciesz chałkę
,
- nauczysz się jak przygotować zaczyn na ciasto drożdżowe
,
- poznasz rodzaje mąk nadających się do przygotowania chałki i ich właściwości
,
- nauczysz się ozdabiać chałkę kruszonką,

- dowiesz się jak przygotować chałkę z innymi dodatkami (czarnuszka, sezam, mak)
- poznasz różne techniki formowania ostatecznego bochenka;
- poznasz technikę przygotowania ciasta drożdżowego w cieple i w chłodzie
,
- dowiesz się, z jakich miejsc warto zamawiać mąkę,
- otrzymasz ode mnie przepisy na dwie chałki: skomplikowaną i prostą oraz przepis na tosty francuskie.

Zapewniamy

Podczas warsztatu spróbujesz świeżo wypieczonej chałki z konfiturą i masełkiem. Do tego herbata/kawa.

Każdy z uczestników ma swoje stanowisko. Pracownia będzie przewietrzona. Zapewniam płyn do dezynfekcji. Ze względu na charakter kulinarny warsztatu i degustacje chlebowe maseczka nie jest konieczna. 
Ja jestem w pełni zaszczepiona, mam też certyfikat ozdrowieńca.

Wymagamy

Dobrego samopoczucia. Jeśli poczujesz się gorzej w dzień lub w przeddzień warsztatów, nie przychodź, daj znać, znajdziemy rozwiązanie w tym przypadku.

Daty

Miejsce

"Miejsce z widokiem": ul. Mianowskiego 7/5, Warszawa

Warunki anulacji

Nie ma możliwości odstąpienia od umowy (nie ma możliwości 14-dniowego odstąpienia od umowy, o którym mówi ustawa o prawach konsumenta), jednak do 7 dni przed datą warsztatu, można zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca.

Interesuje Cię inny termin warsztatu?

Zostaw nam maila, a damy Ci znać jak się tylko pojawi!

    Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji przez Feblik. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.

    Masz pytania?

    Zadzwoń do nas (+48 790 632 742) lub napisz, doradzimy co i jak:)

      Napisz do nas

    Żona, mama, multiartystka – tak samą siebie opisuje Aga Kiepuszewska, pomysłodawczyni projektu CoJaTuWyrabiam. Z zawodu jest dyrygentką chóralną, wokalistką jazzową i trenerką wokalną. Jej pasja do muzyki przeplata się z miłością do fotografii. Zaowocowało to otwarciem własnej firmy – Agnieszka na co dzień realizuje się łapiąc kadry lifestylowe, produktowe i reportażowe. Ze swoją pasją do tworzenia wkroczyła także do kuchni. Zaczęło się niewinnie – od założenia kanału na Instagramie @cojatuwyrabiam, na którym dzieliła się swoimi przepisami na słodkości, chałki obsypane kruszonką i bezy oblepione kremem, malinami i porzeczkami. Ostatecznie to pieczenie bochenków chleba stało się jej konikiem, a miesiące prób i błędów oraz warsztaty u boku doświadczonych rzemieślniczek, pozwoliły jej szlifować ten wyjątkowo smaczny warsztat.


    Warsztaty chlebowe zaczęły się od spontanicznych spotkań z sąsiadami i znajomymi, którzy pod okiem Agi uczyli się wypiekać chleb. Apetyt rósł w miarę jedzenia – Aga doszła do momentu, w którym z jej pieca wychodziło 100 bochenków chleba tygodniowo. Wtedy też zrozumiała, że domowe warunki nie są wystarczające na tę skalę działań. Tak powstała jej pracownia w podwarszawskiej miejscowości Kędzierówka, nieopodal Zalesia Górnego.


    Dziś otwiera swoje drzwi przed wszystkimi entuzjastami glutenu, a podczas warsztatów zdradza sekrety odnośnie idealnego zakwasu i procesu przygotowania chleba. Kurs traktuje także jako przestrzeń do nauki praktycznego slow life i poszukiwania odwagi do zmian. Jak sama mówi: “Chleb uczy spokoju, cierpliwości, daje wytchnienie, napełnia siłami i nadzieją.” My dodamy, że zamoczony w oliwie i delikatnie posolony smakuje nieziemsko. To chyba wystarczające argumenty, żeby odwiedzić pracownię CoJaTuWyrabiam w otoczeniu otuliny Lasu Chojnowskiego. 

    Bądź na bieżąco!

    2 razy w miesiącu damy Ci znać o nowych warsztatach, ciekawych twórcach i inspirujących artykułach.

    Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji przez Feblik. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.

    Dodaj opinię

    Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.

    Napisz pierwszą opinię o „Zaplątani: drożdżowa chałka z kruszonką”

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Zobacz też

    Filtry
    Cena
    Poziom
    Rodzaj zajęć
    Miasto