Warsztaty koktajlowe: poznajemy smaki Meksyku i Peru

CENA

Wielkość grupy

5 - 

8 os.

Czas trwania

2,5 godziny: od 18:00 do 20:30

O warsztatach

Tym razem udamy się w podróż w odległe zakątki Peru i Meksyku.

Czy wiesz, że w Peru najbardziej popularny napój to Chicha Morada? Robi się go z czarnej kukurydzy i jest niebywale słodki. Czy próbowałeś już Pisco- alkoholu, o którego pochodzenie trwa spór między Peru i Chile?

Chcesz nauczyć się przygotowywać orzeźwiającą Aqua de Jamaica, którą w Meksyku podają w każdym barze?

Przygotujemy koktajl z "Lecha de Tigre" które w Peru wykorzystywane jest do marynowania ryb w ceviche.

To dopiero początek tego, co na Ciebie czeka...

Zabiorę Cię w dwugodzinną podróż pełną wrażeń..... i chili.

Warsztat prowadzony przez Kamilę (na Instagramie znaną jako @kamiladoesdrinks) zawiera część teoretyczną, w której trakcie opowiada o składnikach oraz uczy obsługi sprzętu barmańskiego. Chwilę później pojawia się najbardziej wyczekiwany etap - zajęcia praktyczne, które kończą się wspólną degustacją .

Nawet jeśli, któryś składnik wydaje Ci się trudno osiągalny, to podpowiemy jak go zastąpić, oraz jak komponować koktajle z tego, co mamy w lodówce i spiżarni .

W warsztatach wzięło udział już ponad 500 osób, a kolejnych chętnych nie brakuje. Wcale nas to nie dziwi - przy zapisach pozostaje nam tylko powiedzieć „na zdrowie!”.

YUZU to nazwa azjatyckiego owocu, który jest stałym elementem koktajli tworzonych przez Kamilę Podlaską. W naturalny sposób stał się też inspiracją do nazwania biznesu, który kręci się wokół zaskakujących połączeń alkoholi, ziół i przypraw.

Dla kogo?

To doskonałe warsztaty dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami, są ciekawi świata i nowych smaków.

Zapraszamy też wszystkich, którzy chcą zacząć swoją przygodę z domowym barmaństwem i poszerzyć swoją wiedzę.

No i równie ważna jest informacja, że jeśli nie pijesz alkoholu, to nie pytamy o przyczyny, ale oferujemy też koktajle na ginie i wódce bez promili.

Co dadzą Ci warsztaty?

Będziesz miał okazję spróbować produktów, które przyjechały z najdalszych zakątków świata. Spróbujesz pisco, cukierków z kukurydzy, meksykańskiego sosu z moreli, oraz dowiesz się, czym jest aqua de jamaica.

Nauczysz się jak wykorzystać jadalne suweniry z różnych stron świata, które dostałeś od przyjaciół, a teraz zalegają w Twoich kuchennych szafkach i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie.

Program

Na początek trochę teorii: nauczysz się czym zastąpić shaker w domowych warunkach, jak wykorzystać produkty z domowej spiżarni i bazaru.

Szykujemy też dużo ciekawostek i smaków z różnych stron świata np. przyprawy przywiezione z Meksyku, które wykorzystamy do koktajli, świeży tamaryndowiec, cukierki z czarnej kukurydzy, puder taro, czy owoc opuncji figowej.

W części praktycznej przygotujesz aż 4 autorskie koktajle. Opowiemy Ci również, gdzie można się zaopatrzyć w takie składniki, które wydają się na pozór niedostępne. Ta część połączona jest z degustacją tego, co przygotujesz.

Przykłady koktajli, które robimy na warsztatach inspirowanych Peru i Meksykiem:
🍋Marakuja/ chamoy/ tajin/ tequila
🍊 mezcal/ opuncja figowa/ yuzu
🥃 marakuja/ liść bananowca/ pisco/ jadalne kwiaty
🍹 Chicha Morada/pisco/ cukierek z kukurydzy
🥥 Kokos/ anans/ słony karmel/ rum
🌺Aqua de jamaica/ mescal /tajin
🍇 Winogrona/ bitters z rodzynek/ pisco
🍊Leche de Tigre/ tequila/ papaya/ seler naciowy
🌺 Grillowany ananas/ piwo/ limonka/ rum/ chamoy/ tajin/ sól

Zapewniamy

Stanowisko pracy, sprzęt, wszystkie składniki potrzebne do wykonania koktajli: infuzowane alkohole, egzotyczne i lokalne owoce, kwiaty, przyprawy. No i oczywiście dużo wiedzy i dobrej zabawy.

Po naszych warsztatach będziesz tworzyć własne receptury i przepyszne koktajle dla siebie i przyjaciół.

Wymagamy

Ukończenia 18 lat.

Daty

Miejsce

Restauracja SZUM: ul. Giełdowa 1, Warszawa

Warunki anulacji

Nie ma możliwości odstąpienia od umowy (nie ma możliwości 14-dniowego odstąpienia od umowy, o którym mówi ustawa o prawach konsumenta), jednak do 7 dni przed datą warsztatu, można zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca.

Interesuje Cię inny termin warsztatu?

Zostaw nam maila, a damy Ci znać jak się tylko pojawi!

    Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji przez Feblik. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.

    Masz pytania?

    Zadzwoń do nas (+48 790 632 742) lub napisz, doradzimy co i jak:)

      Napisz do nas

    YUZU to nazwa azjatyckiego owocu, który jest stałym elementem koktajli tworzonych przez Kamilę Podlaską. W naturalny sposób stał się też inspiracją do nazwania biznesu, który kręci się wokół zaskakujących połączeń alkoholi, ziół i przypraw.


    Jej przygoda z miksowaniem koktajli rozpoczęła się osiem lat temu – przez ten czas była szefem baru w restauracji SHOKU, a pierwsze doświadczenie zdobywała w nieistniejącym już POLONEZIE na ulicy Poznańskiej. Łączenia smaków uczyła się także w Hiszpanii, gdzie stale rozwijała swój warsztat i odkrywała nowe mikstury. 


    Zainteresowanie jej nietypowymi koktajlami przerosło jej oczekiwania – z czasem zdecydowała przekazywać swoją wiedzę dalej i uczyć ludzi, jak przyrządzać je w domu. W jej mieszankach można znaleźć samodzielnie infuzowane alkohole, niespotykane owoce, przyprawy, zioła, liście bananowca, puder taro, anato i chipsy z mleka.


    Kurs prowadzony przez Kamilę zawiera część teoretyczną, w trakcie której opowiada o składnikach oraz uczy obsługi sprzętu barmańskiego. Chwilę później pojawia się najbardziej wyczekiwany etap – zajęcia praktyczne, które kończą się wspólną degustacją. Uczestnicy tworzą nieprzeciętne koktajle, w których znajdują się niespotykane składniki przywiezione z różnych stron świata – melasa z granatu, sumak czy przyprawa annato. W jej warsztatach wzięło udział już ponad 300 osób, a kolejnych chętnych nie brakuje. Wcale nas to nie dziwi – przy zapisach pozostaje nam tylko powiedzieć „na zdrowie!”.

    Bądź na bieżąco!

    2 razy w miesiącu damy Ci znać o nowych warsztatach, ciekawych twórcach i inspirujących artykułach.

    Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji przez Feblik. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.

    Dodaj opinię

    Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.

    Napisz pierwszą opinię o „Warsztaty koktajlowe: poznajemy smaki Meksyku i Peru”

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Zobacz też

    Filtry
    Cena
    Poziom
    Rodzaj zajęć
    Miasto