Dodaj opinię
Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.
Strona główna / Warsztaty / Kulinarne / Warsztaty koktajlowe: poznajemy smaki Meksyku i Peru
CENA
Wielkość grupy
5 -
8 os.
Czas trwania
2,5 godziny: od 18:00 do 20:30
Tym razem udamy się w podróż w odległe zakątki Peru i Meksyku.
Czy wiesz, że w Peru najbardziej popularny napój to Chicha Morada? Robi się go z czarnej kukurydzy i jest niebywale słodki. Czy próbowałeś już Pisco- alkoholu, o którego pochodzenie trwa spór między Peru i Chile?
Chcesz nauczyć się przygotowywać orzeźwiającą Aqua de Jamaica, którą w Meksyku podają w każdym barze?
Przygotujemy koktajl z "Lecha de Tigre" które w Peru wykorzystywane jest do marynowania ryb w ceviche.
To dopiero początek tego, co na Ciebie czeka...
Zabiorę Cię w dwugodzinną podróż pełną wrażeń..... i chili.
Warsztat prowadzony przez Kamilę (na Instagramie znaną jako @kamiladoesdrinks) zawiera część teoretyczną, w której trakcie opowiada o składnikach oraz uczy obsługi sprzętu barmańskiego. Chwilę później pojawia się najbardziej wyczekiwany etap - zajęcia praktyczne, które kończą się wspólną degustacją .
Nawet jeśli, któryś składnik wydaje Ci się trudno osiągalny, to podpowiemy jak go zastąpić, oraz jak komponować koktajle z tego, co mamy w lodówce i spiżarni .
W warsztatach wzięło udział już ponad 500 osób, a kolejnych chętnych nie brakuje. Wcale nas to nie dziwi - przy zapisach pozostaje nam tylko powiedzieć „na zdrowie!”.
YUZU to nazwa azjatyckiego owocu, który jest stałym elementem koktajli tworzonych przez Kamilę Podlaską. W naturalny sposób stał się też inspiracją do nazwania biznesu, który kręci się wokół zaskakujących połączeń alkoholi, ziół i przypraw.
To doskonałe warsztaty dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami, są ciekawi świata i nowych smaków.
Zapraszamy też wszystkich, którzy chcą zacząć swoją przygodę z domowym barmaństwem i poszerzyć swoją wiedzę.
No i równie ważna jest informacja, że jeśli nie pijesz alkoholu, to nie pytamy o przyczyny, ale oferujemy też koktajle na ginie i wódce bez promili.
Będziesz miał okazję spróbować produktów, które przyjechały z najdalszych zakątków świata. Spróbujesz pisco, cukierków z kukurydzy, meksykańskiego sosu z moreli, oraz dowiesz się, czym jest aqua de jamaica.
Nauczysz się jak wykorzystać jadalne suweniry z różnych stron świata, które dostałeś od przyjaciół, a teraz zalegają w Twoich kuchennych szafkach i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie.
Na początek trochę teorii: nauczysz się czym zastąpić shaker w domowych warunkach, jak wykorzystać produkty z domowej spiżarni i bazaru.
Szykujemy też dużo ciekawostek i smaków z różnych stron świata np. przyprawy przywiezione z Meksyku, które wykorzystamy do koktajli, świeży tamaryndowiec, cukierki z czarnej kukurydzy, puder taro, czy owoc opuncji figowej.
W części praktycznej przygotujesz aż 4 autorskie koktajle. Opowiemy Ci również, gdzie można się zaopatrzyć w takie składniki, które wydają się na pozór niedostępne. Ta część połączona jest z degustacją tego, co przygotujesz.
Przykłady koktajli, które robimy na warsztatach inspirowanych Peru i Meksykiem:
🍋Marakuja/ chamoy/ tajin/ tequila
🍊 mezcal/ opuncja figowa/ yuzu
🥃 marakuja/ liść bananowca/ pisco/ jadalne kwiaty
🍹 Chicha Morada/pisco/ cukierek z kukurydzy
🥥 Kokos/ anans/ słony karmel/ rum
🌺Aqua de jamaica/ mescal /tajin
🍇 Winogrona/ bitters z rodzynek/ pisco
🍊Leche de Tigre/ tequila/ papaya/ seler naciowy
🌺 Grillowany ananas/ piwo/ limonka/ rum/ chamoy/ tajin/ sól
Stanowisko pracy, sprzęt, wszystkie składniki potrzebne do wykonania koktajli: infuzowane alkohole, egzotyczne i lokalne owoce, kwiaty, przyprawy. No i oczywiście dużo wiedzy i dobrej zabawy.
Po naszych warsztatach będziesz tworzyć własne receptury i przepyszne koktajle dla siebie i przyjaciół.
Ukończenia 18 lat.
Restauracja SZUM: ul. Giełdowa 1, Warszawa
Nie ma możliwości odstąpienia od umowy (nie ma możliwości 14-dniowego odstąpienia od umowy, o którym mówi ustawa o prawach konsumenta), jednak do 7 dni przed datą warsztatu, można zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca.
Zostaw nam maila, a damy Ci znać jak się tylko pojawi!
YUZU to nazwa azjatyckiego owocu, który jest stałym elementem koktajli tworzonych przez Kamilę Podlaską. W naturalny sposób stał się też inspiracją do nazwania biznesu, który kręci się wokół zaskakujących połączeń alkoholi, ziół i przypraw.
Jej przygoda z miksowaniem koktajli rozpoczęła się osiem lat temu – przez ten czas była szefem baru w restauracji SHOKU, a pierwsze doświadczenie zdobywała w nieistniejącym już POLONEZIE na ulicy Poznańskiej. Łączenia smaków uczyła się także w Hiszpanii, gdzie stale rozwijała swój warsztat i odkrywała nowe mikstury.
Zainteresowanie jej nietypowymi koktajlami przerosło jej oczekiwania – z czasem zdecydowała przekazywać swoją wiedzę dalej i uczyć ludzi, jak przyrządzać je w domu. W jej mieszankach można znaleźć samodzielnie infuzowane alkohole, niespotykane owoce, przyprawy, zioła, liście bananowca, puder taro, anato i chipsy z mleka.
Kurs prowadzony przez Kamilę zawiera część teoretyczną, w trakcie której opowiada o składnikach oraz uczy obsługi sprzętu barmańskiego. Chwilę później pojawia się najbardziej wyczekiwany etap – zajęcia praktyczne, które kończą się wspólną degustacją. Uczestnicy tworzą nieprzeciętne koktajle, w których znajdują się niespotykane składniki przywiezione z różnych stron świata – melasa z granatu, sumak czy przyprawa annato. W jej warsztatach wzięło udział już ponad 300 osób, a kolejnych chętnych nie brakuje. Wcale nas to nie dziwi – przy zapisach pozostaje nam tylko powiedzieć „na zdrowie!”.
2 razy w miesiącu damy Ci znać o nowych warsztatach, ciekawych twórcach i inspirujących artykułach.
Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.