Warsztaty chlebowe

CENA

Wielkość grupy

3 - 

4 os.

Czas trwania

5 godzin: od 11:00 do 16:00

O warsztatach

Dla każdego uczestnika przygotowuję stanowisko pracy, zapewniam miski, składniki na chleb, akcesoria, a także brulion z przepisami i długopis na notatki własne z warsztatów. Możesz przygotować się na indywidualne podejście i spokojną pracę.

Przeprowadzę Cię przez kolejne etapy przygotowania chleba: od mieszania składników, dodawania soli, pokazania technik hydratacji, przez składanie i formowanie oraz nacinanie chleba. Podczas warsztatów samodzielnie przygotujesz dwa chleby: bochenek pszenny i chleb w foremce. Wypieczesz je wieczorem lub następnego dnia u siebie w domu. Dla przyjezdnych zapewniam wypiek u mnie. Zapoznam Cię również z technikami ozdabiania chleba ziołami, nacinania chleba i przekładania go do garnka żeliwnego. Opowiem o rodzajach mąki, o młynach, z których warto mąkę zamawiać, o akcesoriach chlebowych.

Omówię dokładnie proces powstawania i dokarmiania zakwasu. Podzielę się moimi sposobami na radzenie sobie w awaryjnych sytuacjach w domowej piekarni. Nauczę Cię jak tworzyć własne przepisy na chleb. Otrzymasz ode mnie zestaw młodego piekarza: 4 kg różnych rodzajów mąki, akcesoria chlebowe: skrobkę i szpatułę, koszyk i foremkę, żyletkę do nacinania chleba oraz dwa rodzaje mojego zakwasu w słoiczkach.

Dla kogo?

Zarówno totalni amatorzy w kuchni, jak i średnio zaawansowani piekarze znajdą na warsztacie coś dla siebie.

Warsztat z założenia jest dla osób dorosłych, ale jeśli na przykład rodzic z dzieckiem powyżej 10 roku życia chciałby w nim uczestniczyć - zapraszam. Nauka składania chleba jest dla każdego, nie ma ograniczeń wieku ani płci. Każdy, kto jest ciekawy i ma w sobie ziarno odwagi może się zapisać na warsztat chlebowy.

Co dadzą Ci warsztaty?

Umiejętność wypiekania chleba w domu przyniesie Ci mnóstwo satysfakcji i radości, napełni odwagą do działania w życiu w ogóle :) Podczas warsztatu zdobędziesz umiejętność przygotowania chleba na zakwasie w dwóch odsłonach: foremki i bochenka. Nauczysz się procedur fermentacji chleba, poznasz techniki składania i formowania bochenków.

Jeśli zechcesz dalej piec w domu, Twoja dieta zmieni się na plus, ponieważ długo fermentujący chleb jest dla naszego układu pokarmowego najlepszy! Poza tym spędzisz miło czas i poznasz fajnych ludzi - to pewne! Po kursie możesz dołączyć do facebookowej grupy zamkniętej dla kursantów, na której możesz liczyć na słowo motywacji i wsparcia.

Program

W czasie 5-godzinnego warsztatu:
- samodzielnie przygotujesz chleb żytni 100% krok po kroku;
- samodzielnie przygotujesz bochenek pszenny (mieszanie, składanie, formowanie);
- nauczysz się jak prowadzić zakwas żytni i pszenny oraz tworzyć inne rodzaje zakwasu;
- poznasz rodzaje mąki i ich właściwości;
- nauczysz się ozdabiać bochenki ziołami;
- nauczysz się przygotowania bochenków z dodatkami (ziarna, orzechy itd.);
- poznasz różne techniki formowania ostatecznego bochenka;
- nauczysz się nacinać bochenek;
- poznasz technikę zwiększania hydratacji ciasta chlebowego;
- nauczysz się opracowywać własne przepisy na chleby;
- nauczysz się przygotowania chleba oraz pizzy na zakwasie, techniką wolnej i szybkiej fermentacji;
- dowiesz się z jakich miejsc warto zamawiać mąkę.

Zapewniamy

Podczas warsztatu spróbujesz świeżo wypieczonego chleba z orzechami i oliwkami kalamata z oliwą, pomidorów malinowych od zaprzyjaźnionego rolnika z mojej wsi, wzniesiemy toast winem (dla chętnych). Na deser beza i kawa. Lepiej przyjść z pustym żołądkiem (tak radzą kursanci z poprzednich warsztatów).

Każdy z uczestników ma swoje stanowisko. Pracownia będzie przewietrzona. Zapewniam płyn do dezynfekcji.
Ze względu na charakter kulinarny warsztatu i degustacje chlebowe maseczka nie jest konieczna.
Ja jestem w pełni zaszczepiona, mam też certyfikat ozdrowieńca.

Jeśli przyjedziesz pociągiem Kolei Mazowieckich (na trasie Warszawa Środmieście - Ustanówek) odbiorę Cię ze stacji i później odwiozę. Dla zmotoryzowanych są miejsca parkingowe.

Wymagamy

Dobrego samopoczucia. Jeśli poczujesz się gorzej w dzień lub w przeddzień warsztatów, nie przychodź, daj znać, znajdziemy rozwiązanie w tym przypadku.

Daty

Miejsce

Brzozowa Polana 3/1, 05-540 Kędzierówka

Warunki anulacji

Nie ma możliwości odstąpienia od umowy*, jednak do 7 dni przed datą warsztatu, można zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca

Masz dodatkowe pytania?

Zadzwoń (+48 662 067 331) lub napisz do nas. Zrobimy wszystko, żeby Ci pomóc :)

  Napisz do nas

*Nie ma możliwości 14-dniowego odstąpienia od umowy, o którym mówi ustawa o prawach konsumenta.

Żona, mama, multiartystka – tak samą siebie opisuje Aga Kiepuszewska, pomysłodawczyni projektu CoJaTuWyrabiam. Z zawodu jest dyrygentką chóralną, wokalistką jazzową i trenerką wokalną. Jej pasja do muzyki przeplata się z miłością do fotografii. Zaowocowało to otwarciem własnej firmy – Agnieszka na co dzień realizuje się łapiąc kadry lifestylowe, produktowe i reportażowe. Ze swoją pasją do tworzenia wkroczyła także do kuchni. Zaczęło się niewinnie – od założenia kanału na Instagramie @cojatuwyrabiam, na którym dzieliła się swoimi przepisami na słodkości, chałki obsypane kruszonką i bezy oblepione kremem, malinami i porzeczkami. Ostatecznie to pieczenie bochenków chleba stało się jej konikiem, a miesiące prób i błędów oraz warsztaty u boku doświadczonych rzemieślniczek, pozwoliły jej szlifować ten wyjątkowo smaczny warsztat.


Warsztaty chlebowe zaczęły się od spontanicznych spotkań z sąsiadami i znajomymi, którzy pod okiem Agi uczyli się wypiekać chleb. Apetyt rósł w miarę jedzenia – Aga doszła do momentu, w którym z jej pieca wychodziło 100 bochenków chleba tygodniowo. Wtedy też zrozumiała, że domowe warunki nie są wystarczające na tę skalę działań. Tak powstała jej pracownia w podwarszawskiej miejscowości Kędzierówka, nieopodal Zalesia Górnego.


Dziś otwiera swoje drzwi przed wszystkimi entuzjastami glutenu, a podczas warsztatów zdradza sekrety odnośnie idealnego zakwasu i procesu przygotowania chleba. Kurs traktuje także jako przestrzeń do nauki praktycznego slow life i poszukiwania odwagi do zmian. Jak sama mówi: “Chleb uczy spokoju, cierpliwości, daje wytchnienie, napełnia siłami i nadzieją.” My dodamy, że zamoczony w oliwie i delikatnie posolony smakuje nieziemsko. To chyba wystarczające argumenty, żeby odwiedzić pracownię CoJaTuWyrabiam w otoczeniu otuliny Lasu Chojnowskiego. 

Bądź na bieżąco!

2 razy w miesiącu damy Ci znać o nowych warsztatach, ciekawych twórcach i inspirujących artykułach.

Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji przez Feblik. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.

Opinie o warsztatach

  1. Joanna

    Warsztaty prowadzone przez Agnieszke to mega inspiracja do rozpoczecia nowej przygody wprowadzajacej w swiat pieczenia chleba na zakwasie. Cudownie, bez nadymy, tak po prostu swojsko, z kieliszkiem prosecco i kawalkiem przepysznej bezy na talerzu, poznasz wszystkie tajniki poczawszy od przygotowania zakwasu do finalnego wypieku roznych chlebow (tartine, zytni). Polecam bardzo mocno kazdemu kto chce rozpoczac tę magiczną przygodę.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.