Meksykańskie fermentacje

CENA

Wielkość grupy

3 - 

5 os.

Czas trwania

3,5 godziny: od 18:15 do 21:45

O warsztacie

Lato wybucha barwami i smakami. Jak je zatrzymać? Oczywiście z pomocą dobrych znajomych: bakterii i grzybów. Pofermentujesz razem z nami?

Tym razem czujemy pokusę, żeby dostroić się do tych wakacyjnych wibracji i poczuć jak na urlopie... w Meksyku!

Jeżeli chcecie wejść z nami w ten kolorowy, bogaty w smaki i aromaty świat meksykańskich fermentacji, rezerwujcie miejsca! To świetny sposób nie tylko, żeby przypomnieć sobie, jak wspaniała jest to kuchnia, ale też posmakować czegoś nowego, wyrazistego i w dodatku zdrowego!

Jeżeli znudziły się wam zwykłe kiszone ogórki czy ocet, a jednocześnie szukacie inspiracji jak łatwo, zdrowo, kolorowo i nieco egzotycznie wprowadzić do codziennego menu armie zdrowych bakterii to też jest warsztat dla was. Jesteście miłośnikami ostrych papryczek? A może preferujecie delikatne smaki? Wpadajcie! Dla każdego znajdzie się coś odpowiedniego:)

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi smacznie zjeść, zadbać o swoje zdrowy i jest ciekawy nowych nietypowych smaków.

Co da Ci warsztat?

Wiedzę na temat fermentacji, doświadczenie nowych smaków, zapoznanie się z meksykańskimi smakami.

Podczas warsztatu:
- powiemy wam, jak zrobić klasyczne meksykańskie fermentowane lemoniady idealne na upał, m.in. tepache;
- zapoznamy was z kiszonymi wersjami escabeche i crutido;
- zrobimy osssstrrry jak piekło, pełen smaku fermentowany sos chili;
- nauczymy łatwego sposobu na przygotowanie probiotycznych sals;
- pokażemy, jak zrobić fermentowane i przepyszne tortille;
- poczęstujemy chłodną horchatą i zdradzimy wam jej sekret;)

Wszystkie specjały zabierzecie w słoiczkach do domu.

Program

Opowiemy o tym, jak kiszonki i inne fermenty wpływają na nasz organizm (m.in. układ odpornościowy i pokarmowy) oraz nauczymy was BHP fermentatora.

Omówimy wszystkie wątpliwości i problemy, które mogą was spotkać przy domowej fermentacji, oraz sprzedamy wam sporą garść fermentacyjnych tipów!

Przygotujemy wspólnie kilka kolorowych słoiczków z nastawami fermentacyjnymi, które weźmiecie do domu, aby kontynuować fascynującą podróż z fermentacją w tle.

Zapewniamy

Wszelkie niezbędne produkty, przyjazną przestrzeń, uważność i duuuużo fermentu;)

Wymagamy

Dobrego nastawienia;)

Daty

Miejsce

Pracownia "Mead Ladies": ul. Modzelewskiego 67/46, Warszawa

Warunki anulacji

Nie przewidujemy zwrotów, jednak do 7 dni przed datą warsztatu, można zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca

Masz dodatkowe pytania?

Zadzwoń (+48 662 067 331) lub napisz do nas. Zrobimy wszystko, żeby Ci pomóc :)

  Napisz do nas

Pracownia

Mead Ladies, czyli Łąkowe Damy, mają swoje niewielkie miejsce na warszawskim Mokotowie. W okna zaglądają im topola i perełkowiec, obsypujący bogato miejscowy chodnik białym kwieciem. Powstają tu botaniczne perfumy, roślinne kadzidła i kosmetyki, buzują fermenty i rodzą się pomysły na nowe warsztaty.


Mead Ladies to Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska. Kaja jest biolożką i pracuje w laboratorium, natomiast Gosia ukończyła etnologię, a teraz pracuje jako przewodniczka po Warszawie, dziennikarka i redaktorka. Ich drogi przecięły się w 2015 roku. Szybko zawiązały nić porozumienia prywatnie i zawodowo. Projekt Mead Ladies zaczęły skromnie – od spacerów botanicznych dla dzieci. Wspólna Pasja szybko przerodziła się w różnorodne i coraz bardziej spektakularne przedsięwzięcia.


Dziś obejmuje działalność pracowni, liczne warsztaty, udział w dużych imprezach firmowych i zloty zielarskie. Kaja i Gosia zdążyły już wydać także dwie książki i ebook, w których podobnie jak na warsztatach obnażają tajemnice świata roślin. Są to: ,,Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin”, ,,Dzikie kiszonki i inne fermentacje” oraz “Skórki, ogryzki, ogonki” o zerowaste’owym stylu życia.

Bądź na bieżąco!

2 razy w miesiącu damy Ci znać o nowych warsztatach, ciekawych twórcach i inspirujących artykułach.

Nie przegap tych nowości!

Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji przez Feblik. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Napisz pierwszą opinię o „Meksykańskie fermentacje”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też