Bochenek od A do Z

CENA

Wielkość grupy

6 - 

8 os.

Czas trwania

3,5 godziny: od 11:00 do 14:30

O warsztatach

Dla każdego uczestnika przygotowuję stanowisko pracy, zapewniam miski, składniki na chleb, akcesoria, a także brulion z przepisami i długopis na notatki własne z warsztatów. Możesz przygotować się na indywidualne podejście i spokojną pracę.

Przeprowadzę Cię przez kolejne etapy przygotowania chleba: od mieszania składników, dodawania soli, pokazania technik hydratacji, przez składanie i formowanie oraz nacinanie chleba. Podczas warsztatów samodzielnie przygotujesz bochenek pszenny lub orkiszowy. Wypieczesz go wieczorem lub następnego dnia u siebie w domu. Zapoznam Cię również z technikami ozdabiania chleba ziołami, nacinania chleba i przekładania go do garnka żeliwnego. Opowiem o rodzajach mąki, o młynach, z których warto mąkę zamawiać, o akcesoriach chlebowych.

Omówię dokładnie proces powstawania i dokarmiania zakwasu. Podzielę się moimi sposobami na radzenie sobie w awaryjnych sytuacjach w domowej piekarni. Nauczę Cię jak tworzyć własne przepisy na chleb.

Dla kogo?

Zarówno totalni amatorzy w kuchni, jak i średnio zaawansowani piekarze znajdą na warsztacie coś dla siebie.

Warsztat z założenia jest dla osób dorosłych. Nauka składania chleba jest dla każdego, nie ma ograniczeń wieku ani płci. Każdy, kto jest ciekawy i ma w sobie ziarno odwagi może się zapisać na warsztat chlebowy.

Co dadzą Ci warsztaty?

Umiejętność wypiekania chleba w domu przyniesie Ci mnóstwo satysfakcji i radości, napełni odwagą do działania w życiu w ogóle. Podczas warsztatu zdobędziesz umiejętność przygotowania chleba na zakwasie. Nauczysz się procedur fermentacji chleba, poznasz techniki składania i formowania bochenków.

Jeśli zechcesz dalej piec w domu, Twoja dieta zmieni się na plus, ponieważ długo fermentujący chleb jest dla naszego układu pokarmowego najlepszy! Poza tym spędzisz miło czas i poznasz fajnych ludzi - to pewne! Po kursie możesz dołączyć do facebookowej grupy zamkniętej dla kursantów, na której możesz liczyć na słowo motywacji i wsparcia.

Program

W czasie 3,5-godzinnego warsztatu:
- samodzielnie przygotujesz bochenek (mieszanie, składanie, formowanie);
- nauczysz się jak prowadzić zakwas żytni i pszenny oraz tworzyć inne rodzaje zakwasu;
- poznasz rodzaje mąki i ich właściwości;
- nauczysz się ozdabiać bochenki ziołami;
- nauczysz się przygotowania bochenków z dodatkami (ziarna, orzechy itd.);
- poznasz różne techniki formowania ostatecznego bochenka;
- nauczysz się nacinać bochenek;
- poznasz technikę zwiększania hydratacji ciasta chlebowego;
- nauczysz się opracowywać własne przepisy na chleby;
- nauczysz się przygotowania chleba oraz pizzy na zakwasie, techniką wolnej i szybkiej fermentacji;
- dowiesz się, z jakich miejsc warto zamawiać mąkę.

Zapewniamy

Podczas warsztatu spróbujesz świeżo wypieczonego chleba z orzechami i oliwkami kalamata z oliwą. Na deser coś słodkiego i kawa. Lepiej przyjść z pustym żołądkiem (tak radzą kursanci z poprzednich warsztatów).

Otrzymasz ode mnie zestaw młodego piekarza: 1 kg mąki, akcesoria chlebowe: skrobkę i szpatułę, koszyk, żyletkę do nacinania chleba oraz zakwas w słoiczku.

Wymagamy

Dobrego samopoczucia. Jeśli poczujesz się gorzej w dzień lub w przeddzień warsztatów, nie przychodź, daj znać, znajdziemy rozwiązanie w tym przypadku.

Daty

Miejsce

"Miejsce z widokiem": ul. Mianowskiego 7/5, Warszawa

Warunki anulacji

Nie ma możliwości odstąpienia od umowy (nie ma możliwości 14-dniowego odstąpienia od umowy, o którym mówi ustawa o prawach konsumenta), jednak do 7 dni przed datą warsztatu, można zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca.

Interesuje Cię inny termin warsztatu?

Zostaw nam maila, a damy Ci znać jak się tylko pojawi!

    Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji przez Feblik. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.

    Masz pytania?

    Zadzwoń do nas (+48 662 067 331) lub napisz, doradzimy co i jak:)

      Napisz do nas

    Żona, mama, multiartystka – tak samą siebie opisuje Aga Kiepuszewska, pomysłodawczyni projektu CoJaTuWyrabiam. Z zawodu jest dyrygentką chóralną, wokalistką jazzową i trenerką wokalną. Jej pasja do muzyki przeplata się z miłością do fotografii. Zaowocowało to otwarciem własnej firmy – Agnieszka na co dzień realizuje się łapiąc kadry lifestylowe, produktowe i reportażowe. Ze swoją pasją do tworzenia wkroczyła także do kuchni. Zaczęło się niewinnie – od założenia kanału na Instagramie @cojatuwyrabiam, na którym dzieliła się swoimi przepisami na słodkości, chałki obsypane kruszonką i bezy oblepione kremem, malinami i porzeczkami. Ostatecznie to pieczenie bochenków chleba stało się jej konikiem, a miesiące prób i błędów oraz warsztaty u boku doświadczonych rzemieślniczek, pozwoliły jej szlifować ten wyjątkowo smaczny warsztat.


    Warsztaty chlebowe zaczęły się od spontanicznych spotkań z sąsiadami i znajomymi, którzy pod okiem Agi uczyli się wypiekać chleb. Apetyt rósł w miarę jedzenia – Aga doszła do momentu, w którym z jej pieca wychodziło 100 bochenków chleba tygodniowo. Wtedy też zrozumiała, że domowe warunki nie są wystarczające na tę skalę działań. Tak powstała jej pracownia w podwarszawskiej miejscowości Kędzierówka, nieopodal Zalesia Górnego.


    Dziś otwiera swoje drzwi przed wszystkimi entuzjastami glutenu, a podczas warsztatów zdradza sekrety odnośnie idealnego zakwasu i procesu przygotowania chleba. Kurs traktuje także jako przestrzeń do nauki praktycznego slow life i poszukiwania odwagi do zmian. Jak sama mówi: “Chleb uczy spokoju, cierpliwości, daje wytchnienie, napełnia siłami i nadzieją.” My dodamy, że zamoczony w oliwie i delikatnie posolony smakuje nieziemsko. To chyba wystarczające argumenty, żeby odwiedzić pracownię CoJaTuWyrabiam w otoczeniu otuliny Lasu Chojnowskiego. 

    Bądź na bieżąco!

    2 razy w miesiącu damy Ci znać o nowych warsztatach, ciekawych twórcach i inspirujących artykułach.

    Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji przez Feblik. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.

    Opinie o warsztatach

    1. Dawid

      Świetne warsztaty. Zachęcam do brania udziału. Dużo wiedzy przekazanej przy pysznej kawie, chlebie i ciastku 😊

    2. Kamila

      Cudowny warsztat, wspaniała domowa atmosfera, mnóstwo wiedzy i cennych wskazówek! A na koniec torba ze wszystkim co jest potrzebne do wypieku we własnym piekarniku i warsztatowy chlebek do upieczenia w domu. To był wspaniały dzień 🙂

    3. Ania

      Wspaniałe warsztaty, niepowtarzalna luźna atmosfera. Agnieszka jest ekspertką i niesamowitą gospodynią. Nie byłam na lepszych warsztatach, na pewno wrócę przy innych okazjach. Dziękuję!

    4. Ewa

      Byłam na jednych z pierwszych warsztatów i dla mnie to było przede wszystkim spotkanie z Agnieszką i innymi uczestnikami warsztatu .
      Dużo przyjemności z czasu w oderwaniu od codziennych obowiązków.
      Ogromna satysfakcja z efektu – upiekłam pyszne i piękne chleby💛
      Aga wyjaśniana i pokazuje krok po kroku poszczególne etapy wykonania chlebów.
      Jest czas na wyjaśnienia i na pyszną beze z kawą też.
      Na koniec wychodzicie zaopatrzeni w wyprawkę piekarza : różne rodzaje mąki, zakwas, niezbędne akcesoria , materiały ze wskazówkami. I oczywiście wychodzicie z chlebem, który wykonaliście i zabieracie do wypieku we własnym piecu 🙂
      Polecam ten warsztat wszystkim, którym bliski sercu jest chlebowy temat, a także ze względu na wyjątkową osobę – Agnieszkę ❤️ która prowadzi ten warsztat .

    5. Anna

      Warsztaty poprowadzone w nietuzinkowy sposób, bez spiny. Niesamowicie przemyślane, bo w czasie spotkania przechodzimy przez wszystkie fazy przygotowania i wypiekania chleba. Bardzo miła, spokojna i ciepła atmosfera w pracowni Agnieszki przeniosła mnie w inny wymiar 🙂 Polecam każdemu amatorowi domowego, ciepłego chleba 🙂

    6. Malgorzata

      O zdolnościach, gospodyni chlebowego NIEBA , o cudownej atmosferze towarzyszącej tej niby prostej czynności można by pisać elaboraty
      Po prostu jeśli chcesz nauczyć się piec pyszny pszenny chleb z mega dziurkami ( i inne) to To miejsce jest dla ciebie . Ja po wielu próbach wypieku byłam pogodzona z myślą, że to nie dla mnie . Co za ulga gdy dziś rano wyjęłam z piekarnika mój cudowny wypiek . To dzięki Agnieszce

    7. Basia

      Zachęcam do uczenia się od Agnieszki. Podczas warsztatów każdy uczestnik staje się piekarzem. Radość i duma z własnoręcznie przygotowanego bochenka są częścią jego smaku.

    8. Katarzyna

      Mąka, woda, szczypta soli. I dzieje się…. Magia!
      Z każdym naszym dotknięciem, składniki zaczynają kształtować się w zgrabny bochenek. „Tajemna” wiedza przekazywana jest nam w prosty, bezpośredni sposób. Słuchamy, dotykamy, próbujemy, dostajemy mocy sprawczej. Wskazówki – zaklęcia działają a szpatułki – różdżki ułatwiają pracę. Jeszcze tylko potrzebny czas i możemy wkładać chleby do piekarnika, a później delektować się smakiem. Pycha!
      Atmosfera warsztatów jest wyjątkowa, bo Agnieszka zaprasza nas do swojego domu, jest cały czas dla nas, pokazuje, podpowiada, wychwytuje nasze błędy i odpowiada na wszystkie pytania. Nabywamy umiejętności, czerpiąc też przyjemność ze spotkania.
      Zajrzyjcie w to pachnące chlebem miejsce. Warto!

    9. Michalina

      Warsztaty chlebowe Agi to mega sprawa. Aga inspiruje do działania i eksperymentowania całą sobą, jej zaangażowanie i cierpliwość w tłumaczeniu sprawia, że wiedza sama wchodzi:)
      Atmosfera podczas warsztatów przeniosła mnie w inny wymiar. Materiały dydaktyczne w jasny i klarowny sposób pozwolą na samodzielne powtórzenie całego procesu w zaciszu własnego domu. Poleciłabym warsztaty każdemu!

    10. Michał

      Super warsztaty! Aga otoczyła nas ciepłem swojego domu i troską w podróży nauki wypiekania chleba. Super czas, miłe rozmowy, a przy okazji nowe umiejętności, które powodują uśmiechy i zachwyty na twarzach osób, dla których, dzięki Agnieszce, mogę piec te glutenowe cuda! Ocena 15/10! 🙂

    11. Wojtek

      Jeżeli chcesz zdobyć unikalne umiejętności, poczuć się w pełni niezależny_a od piekarnianych wypieków to to szkolenie jest dla Ciebie!
      Agnieszka w bardzo klarowny i prosty sposób opowiada o chlebie, właściwościach mąk, krok po kroku przedstawia procesy chlebów dziennych i nocnych jak i chleba 100% żytniego.
      Całość wieńczy cudowna degustacja chleba i wina!
      Z całego serca polecam!

    12. Jadzia

      Fantastyczne zajęcia. Idealne zarówno dla kogoś, kto ma zerowe doświadczenie a chce szybko nauczyć się robić wypasiony chleb, jak i dla kogoś kto już ma jakieś doświadczenie ale potrzebuje porady, wsparcia i wiedzy doświadczonej osoby. Dodatkowo super atmosfera i pyszne jedzenie!

    13. Joanna

      Warsztaty prowadzone przez Agnieszke to mega inspiracja do rozpoczecia nowej przygody wprowadzajacej w swiat pieczenia chleba na zakwasie. Cudownie, bez nadymy, tak po prostu swojsko, z kieliszkiem prosecco i kawalkiem przepysznej bezy na talerzu, poznasz wszystkie tajniki poczawszy od przygotowania zakwasu do finalnego wypieku roznych chlebow (tartine, zytni). Polecam bardzo mocno kazdemu kto chce rozpoczac tę magiczną przygodę.

    Dodaj opinię

    Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.

    Dodaj opinię

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *