Opinie o warsztatach
Dodaj opinię
Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.
Strona główna / Warsztaty / Kulinarne / Bochenek od A do Z
CENA
Wielkość grupy
6 -
8 os.
Czas trwania
3,5 godziny: od 11:00 do 14:30
Dla każdego uczestnika przygotowuję stanowisko pracy, zapewniam miski, składniki na chleb, akcesoria, a także brulion z przepisami i długopis na notatki własne z warsztatów. Możesz przygotować się na indywidualne podejście i spokojną pracę.
Przeprowadzę Cię przez kolejne etapy przygotowania chleba: od mieszania składników, dodawania soli, pokazania technik hydratacji, przez składanie i formowanie oraz nacinanie chleba. Podczas warsztatów samodzielnie przygotujesz bochenek pszenny lub orkiszowy. Wypieczesz go wieczorem lub następnego dnia u siebie w domu. Zapoznam Cię również z technikami ozdabiania chleba ziołami, nacinania chleba i przekładania go do garnka żeliwnego. Opowiem o rodzajach mąki, o młynach, z których warto mąkę zamawiać, o akcesoriach chlebowych.
Omówię dokładnie proces powstawania i dokarmiania zakwasu. Podzielę się moimi sposobami na radzenie sobie w awaryjnych sytuacjach w domowej piekarni. Nauczę Cię jak tworzyć własne przepisy na chleb.
Zarówno totalni amatorzy w kuchni, jak i średnio zaawansowani piekarze znajdą na warsztacie coś dla siebie.
Warsztat z założenia jest dla osób dorosłych. Nauka składania chleba jest dla każdego, nie ma ograniczeń wieku ani płci. Każdy, kto jest ciekawy i ma w sobie ziarno odwagi może się zapisać na warsztat chlebowy.
Umiejętność wypiekania chleba w domu przyniesie Ci mnóstwo satysfakcji i radości, napełni odwagą do działania w życiu w ogóle. Podczas warsztatu zdobędziesz umiejętność przygotowania chleba na zakwasie. Nauczysz się procedur fermentacji chleba, poznasz techniki składania i formowania bochenków.
Jeśli zechcesz dalej piec w domu, Twoja dieta zmieni się na plus, ponieważ długo fermentujący chleb jest dla naszego układu pokarmowego najlepszy! Poza tym spędzisz miło czas i poznasz fajnych ludzi - to pewne! Po kursie możesz dołączyć do facebookowej grupy zamkniętej dla kursantów, na której możesz liczyć na słowo motywacji i wsparcia.
W czasie 3,5-godzinnego warsztatu:
- samodzielnie przygotujesz bochenek (mieszanie, składanie, formowanie);
- nauczysz się jak prowadzić zakwas żytni i pszenny oraz tworzyć inne rodzaje zakwasu;
- poznasz rodzaje mąki i ich właściwości;
- nauczysz się ozdabiać bochenki ziołami;
- nauczysz się przygotowania bochenków z dodatkami (ziarna, orzechy itd.);
- poznasz różne techniki formowania ostatecznego bochenka;
- nauczysz się nacinać bochenek;
- poznasz technikę zwiększania hydratacji ciasta chlebowego;
- nauczysz się opracowywać własne przepisy na chleby;
- nauczysz się przygotowania chleba oraz pizzy na zakwasie, techniką wolnej i szybkiej fermentacji;
- dowiesz się, z jakich miejsc warto zamawiać mąkę.
Podczas warsztatu spróbujesz świeżo wypieczonego chleba z orzechami i oliwkami kalamata z oliwą. Na deser coś słodkiego i kawa. Lepiej przyjść z pustym żołądkiem (tak radzą kursanci z poprzednich warsztatów).
Otrzymasz ode mnie zestaw młodego piekarza: 1 kg mąki, akcesoria chlebowe: skrobkę i szpatułę, koszyk, żyletkę do nacinania chleba oraz zakwas w słoiczku.
Dobrego samopoczucia. Jeśli poczujesz się gorzej w dzień lub w przeddzień warsztatów, nie przychodź, daj znać, znajdziemy rozwiązanie w tym przypadku.
Spotkamy się w nowej pracowni Mama Fuego, przy ul. Zamiany 6, 02-786 Warszawa
Nie ma możliwości odstąpienia od umowy (nie ma możliwości 14-dniowego odstąpienia od umowy, o którym mówi ustawa o prawach konsumenta), jednak do 7 dni przed datą warsztatu, można zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca.
Zostaw nam maila, a damy Ci znać jak się tylko pojawi!
Żona, mama, multiartystka – tak samą siebie opisuje Aga Kiepuszewska, pomysłodawczyni projektu CoJaTuWyrabiam. Z zawodu jest dyrygentką chóralną, wokalistką jazzową i trenerką wokalną. Jej pasja do muzyki przeplata się z miłością do fotografii. Zaowocowało to otwarciem własnej firmy – Agnieszka na co dzień realizuje się łapiąc kadry lifestylowe, produktowe i reportażowe. Ze swoją pasją do tworzenia wkroczyła także do kuchni. Zaczęło się niewinnie – od założenia kanału na Instagramie @cojatuwyrabiam, na którym dzieliła się swoimi przepisami na słodkości, chałki obsypane kruszonką i bezy oblepione kremem, malinami i porzeczkami. Ostatecznie to pieczenie bochenków chleba stało się jej konikiem, a miesiące prób i błędów oraz warsztaty u boku doświadczonych rzemieślniczek, pozwoliły jej szlifować ten wyjątkowo smaczny warsztat.
Warsztaty chlebowe zaczęły się od spontanicznych spotkań z sąsiadami i znajomymi, którzy pod okiem Agi uczyli się wypiekać chleb. Apetyt rósł w miarę jedzenia – Aga doszła do momentu, w którym z jej pieca wychodziło 100 bochenków chleba tygodniowo. Wtedy też zrozumiała, że domowe warunki nie są wystarczające na tę skalę działań. Tak powstała jej pracownia w podwarszawskiej miejscowości Kędzierówka, nieopodal Zalesia Górnego.
Dziś otwiera swoje drzwi przed wszystkimi entuzjastami glutenu, a podczas warsztatów zdradza sekrety odnośnie idealnego zakwasu i procesu przygotowania chleba. Kurs traktuje także jako przestrzeń do nauki praktycznego slow life i poszukiwania odwagi do zmian. Jak sama mówi: “Chleb uczy spokoju, cierpliwości, daje wytchnienie, napełnia siłami i nadzieją.” My dodamy, że zamoczony w oliwie i delikatnie posolony smakuje nieziemsko. To chyba wystarczające argumenty, żeby odwiedzić pracownię CoJaTuWyrabiam w otoczeniu otuliny Lasu Chojnowskiego.
2 razy w miesiącu damy Ci znać o nowych warsztatach, ciekawych twórcach i inspirujących artykułach.
Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.
Krzysztof –
Warsztat kupiłem żonie na prezent. Poszły razem z koleżanka i były zachwycone. Bardzo fajna atmosfera i dobrze wytłumaczony cały proces robienie chleba. Chleb probowalem osobiście i wyszedł znakomity. Polecamy!
Dawid –
Świetne warsztaty. Zachęcam do brania udziału. Dużo wiedzy przekazanej przy pysznej kawie, chlebie i ciastku 😊
Kamila –
Cudowny warsztat, wspaniała domowa atmosfera, mnóstwo wiedzy i cennych wskazówek! A na koniec torba ze wszystkim co jest potrzebne do wypieku we własnym piekarniku i warsztatowy chlebek do upieczenia w domu. To był wspaniały dzień 🙂
Ania –
Wspaniałe warsztaty, niepowtarzalna luźna atmosfera. Agnieszka jest ekspertką i niesamowitą gospodynią. Nie byłam na lepszych warsztatach, na pewno wrócę przy innych okazjach. Dziękuję!
Ewa –
Byłam na jednych z pierwszych warsztatów i dla mnie to było przede wszystkim spotkanie z Agnieszką i innymi uczestnikami warsztatu .
Dużo przyjemności z czasu w oderwaniu od codziennych obowiązków.
Ogromna satysfakcja z efektu – upiekłam pyszne i piękne chleby💛
Aga wyjaśniana i pokazuje krok po kroku poszczególne etapy wykonania chlebów.
Jest czas na wyjaśnienia i na pyszną beze z kawą też.
Na koniec wychodzicie zaopatrzeni w wyprawkę piekarza : różne rodzaje mąki, zakwas, niezbędne akcesoria , materiały ze wskazówkami. I oczywiście wychodzicie z chlebem, który wykonaliście i zabieracie do wypieku we własnym piecu 🙂
Polecam ten warsztat wszystkim, którym bliski sercu jest chlebowy temat, a także ze względu na wyjątkową osobę – Agnieszkę ❤️ która prowadzi ten warsztat .
Anna –
Warsztaty poprowadzone w nietuzinkowy sposób, bez spiny. Niesamowicie przemyślane, bo w czasie spotkania przechodzimy przez wszystkie fazy przygotowania i wypiekania chleba. Bardzo miła, spokojna i ciepła atmosfera w pracowni Agnieszki przeniosła mnie w inny wymiar 🙂 Polecam każdemu amatorowi domowego, ciepłego chleba 🙂
Malgorzata –
O zdolnościach, gospodyni chlebowego NIEBA , o cudownej atmosferze towarzyszącej tej niby prostej czynności można by pisać elaboraty
Po prostu jeśli chcesz nauczyć się piec pyszny pszenny chleb z mega dziurkami ( i inne) to To miejsce jest dla ciebie . Ja po wielu próbach wypieku byłam pogodzona z myślą, że to nie dla mnie . Co za ulga gdy dziś rano wyjęłam z piekarnika mój cudowny wypiek . To dzięki Agnieszce
Basia –
Zachęcam do uczenia się od Agnieszki. Podczas warsztatów każdy uczestnik staje się piekarzem. Radość i duma z własnoręcznie przygotowanego bochenka są częścią jego smaku.
Katarzyna –
Mąka, woda, szczypta soli. I dzieje się…. Magia!
Z każdym naszym dotknięciem, składniki zaczynają kształtować się w zgrabny bochenek. „Tajemna” wiedza przekazywana jest nam w prosty, bezpośredni sposób. Słuchamy, dotykamy, próbujemy, dostajemy mocy sprawczej. Wskazówki – zaklęcia działają a szpatułki – różdżki ułatwiają pracę. Jeszcze tylko potrzebny czas i możemy wkładać chleby do piekarnika, a później delektować się smakiem. Pycha!
Atmosfera warsztatów jest wyjątkowa, bo Agnieszka zaprasza nas do swojego domu, jest cały czas dla nas, pokazuje, podpowiada, wychwytuje nasze błędy i odpowiada na wszystkie pytania. Nabywamy umiejętności, czerpiąc też przyjemność ze spotkania.
Zajrzyjcie w to pachnące chlebem miejsce. Warto!
Michalina –
Warsztaty chlebowe Agi to mega sprawa. Aga inspiruje do działania i eksperymentowania całą sobą, jej zaangażowanie i cierpliwość w tłumaczeniu sprawia, że wiedza sama wchodzi:)
Atmosfera podczas warsztatów przeniosła mnie w inny wymiar. Materiały dydaktyczne w jasny i klarowny sposób pozwolą na samodzielne powtórzenie całego procesu w zaciszu własnego domu. Poleciłabym warsztaty każdemu!
Michał –
Super warsztaty! Aga otoczyła nas ciepłem swojego domu i troską w podróży nauki wypiekania chleba. Super czas, miłe rozmowy, a przy okazji nowe umiejętności, które powodują uśmiechy i zachwyty na twarzach osób, dla których, dzięki Agnieszce, mogę piec te glutenowe cuda! Ocena 15/10! 🙂
Wojtek –
Jeżeli chcesz zdobyć unikalne umiejętności, poczuć się w pełni niezależny_a od piekarnianych wypieków to to szkolenie jest dla Ciebie!
Agnieszka w bardzo klarowny i prosty sposób opowiada o chlebie, właściwościach mąk, krok po kroku przedstawia procesy chlebów dziennych i nocnych jak i chleba 100% żytniego.
Całość wieńczy cudowna degustacja chleba i wina!
Z całego serca polecam!
Jadzia –
Fantastyczne zajęcia. Idealne zarówno dla kogoś, kto ma zerowe doświadczenie a chce szybko nauczyć się robić wypasiony chleb, jak i dla kogoś kto już ma jakieś doświadczenie ale potrzebuje porady, wsparcia i wiedzy doświadczonej osoby. Dodatkowo super atmosfera i pyszne jedzenie!
Joanna –
Warsztaty prowadzone przez Agnieszke to mega inspiracja do rozpoczecia nowej przygody wprowadzajacej w swiat pieczenia chleba na zakwasie. Cudownie, bez nadymy, tak po prostu swojsko, z kieliszkiem prosecco i kawalkiem przepysznej bezy na talerzu, poznasz wszystkie tajniki poczawszy od przygotowania zakwasu do finalnego wypieku roznych chlebow (tartine, zytni). Polecam bardzo mocno kazdemu kto chce rozpoczac tę magiczną przygodę.