Jeżeli zapach świeżo wypieczonego bochenka przyprawia Cię o dreszcze to dobrze trafiłaś/eś. Specjalnie dla Ciebie przygotowuję stanowisko pracy, zapewniam miski, składniki na chleb, akcesoria, a także brulion z przepisami i długopis na notatki własne z warsztatów. Możesz przygotować się na spokojną pracę.
Przeprowadzę Cię przez kolejne etapy przygotowania chleba: od mieszania składników, dodawania soli, pokazania technik hydratacji, przez składanie i formowanie oraz nacinanie chleba. Podczas warsztatów samodzielnie przygotujesz bochenek pszenny. lub orkiszowy. Wypieczesz go wieczorem lub następnego dnia u siebie w domu. Zapoznam Cię również z technikami ozdabiania chleba ziołami, nacinania chleba i przekładania go do garnka żeliwnego. Opowiem o rodzajach mąki, o młynach, z których warto mąkę zamawiać, o akcesoriach chlebowych.
Omówię dokładnie proces powstawania i dokarmiania zakwasu. Podzielę się moimi sposobami na radzenie sobie w awaryjnych sytuacjach w domowej piekarni. Nauczę Cię jak tworzyć własne przepisy na chleb.
Zarówno totalni amatorzy w kuchni, jak i średnio zaawansowani piekarze znajdą na warsztacie coś dla siebie.
Warsztat z założenia jest dla osób dorosłych. Nauka składania chleba jest dla każdego, nie ma ograniczeń wieku ani płci. Każdy, kto jest ciekawy i ma w sobie ziarno odwagi może się zapisać na warsztat chlebowy.