Dodaj opinię
Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.
Strona główna / Warsztaty / Kulinarne / Bochenek od A do Z: warsztaty indywidualne
Jeżeli zapach świeżo wypieczonego bochenka przyprawia Cię o dreszcze to dobrze trafiłaś/eś. Specjalnie dla Ciebie przygotowuję stanowisko pracy, zapewniam miski, składniki na chleb, akcesoria, a także brulion z przepisami i długopis na notatki własne z warsztatów. Możesz przygotować się na spokojną pracę.
Przeprowadzę Cię przez kolejne etapy przygotowania chleba: od mieszania składników, dodawania soli, pokazania technik hydratacji, przez składanie i formowanie oraz nacinanie chleba. Podczas warsztatów samodzielnie przygotujesz bochenek pszenny. lub orkiszowy. Wypieczesz go wieczorem lub następnego dnia u siebie w domu. Zapoznam Cię również z technikami ozdabiania chleba ziołami, nacinania chleba i przekładania go do garnka żeliwnego. Opowiem o rodzajach mąki, o młynach, z których warto mąkę zamawiać, o akcesoriach chlebowych.
Omówię dokładnie proces powstawania i dokarmiania zakwasu. Podzielę się moimi sposobami na radzenie sobie w awaryjnych sytuacjach w domowej piekarni. Nauczę Cię jak tworzyć własne przepisy na chleb.
Zarówno totalni amatorzy w kuchni, jak i średnio zaawansowani piekarze znajdą na warsztacie coś dla siebie.
Warsztat z założenia jest dla osób dorosłych. Nauka składania chleba jest dla każdego, nie ma ograniczeń wieku ani płci. Każdy, kto jest ciekawy i ma w sobie ziarno odwagi może się zapisać na warsztat chlebowy.
Umiejętność wypiekania chleba w domu przyniesie Ci mnóstwo satysfakcji i radości, napełni odwagą do działania w życiu w ogóle. Podczas warsztatu zdobędziesz umiejętność przygotowania bochenka na zakwasie. Nauczysz się procedur fermentacji chleba, poznasz techniki składania i formowania bochenków.
Jeśli zechcesz dalej piec w domu, Twoja dieta zmieni się na plus, ponieważ długo fermentujący chleb jest dla naszego układu pokarmowego najlepszy! Poza tym spędzisz miło czas i poznasz fajnych ludzi - to pewne! Po kursie możesz dołączyć do facebookowej grupy zamkniętej dla kursantów, na której możesz liczyć na słowo motywacji i wsparcia.
W czasie 3,5-godzinnego warsztatu:
- samodzielnie przygotujesz bochenek pszenny lub orkiszowy (mieszanie, składanie, formowanie);
- nauczysz się jak prowadzić zakwas żytni i pszenny oraz tworzyć inne rodzaje zakwasu;
- poznasz rodzaje mąki i ich właściwości;
- nauczysz się ozdabiać bochenki ziołami;
- nauczysz się przygotowania bochenków z dodatkami (ziarna, orzechy itd.);
- poznasz różne techniki formowania ostatecznego bochenka;
- nauczysz się nacinać bochenek;
- poznasz technikę zwiększania hydratacji ciasta chlebowego;
- nauczysz się opracowywać własne przepisy na chleby;
- nauczysz się przygotowania chleba oraz pizzy na zakwasie, techniką wolnej i szybkiej fermentacji;
- dowiesz się, z jakich miejsc warto zamawiać mąkę.
Podczas warsztatu spróbujesz świeżo wypieczonego chleba z orzechami i oliwkami kalamata z oliwą. Na deser coś słodkiego i kawa. Lepiej przyjść z pustym żołądkiem (tak radzą kursanci z poprzednich warsztatów).
Otrzymasz ode mnie zestaw młodego piekarza: 1 kg mąki, akcesoria chlebowe: skrobkę i szpatułę, koszyk, żyletkę do nacinania chleba oraz zakwas w słoiczku.
Dobrego samopoczucia. Jeśli poczujesz się gorzej w dzień lub w przeddzień warsztatów, nie przychodź, daj znać, znajdziemy rozwiązanie w tym przypadku.
"Miejsce z widokiem": ul. Mianowskiego 7/5, Warszawa
Nie ma możliwości odstąpienia od umowy (nie ma możliwości 14-dniowego odstąpienia od umowy, o którym mówi ustawa o prawach konsumenta), jednak do 7 dni przed datą warsztatu, można zmienić jego termin na inny, o ile są dostępne miejsca.
Zostaw nam maila, a damy Ci znać jak się tylko pojawi!
Żona, mama, multiartystka – tak samą siebie opisuje Aga Kiepuszewska, pomysłodawczyni projektu CoJaTuWyrabiam. Z zawodu jest dyrygentką chóralną, wokalistką jazzową i trenerką wokalną. Jej pasja do muzyki przeplata się z miłością do fotografii. Zaowocowało to otwarciem własnej firmy – Agnieszka na co dzień realizuje się łapiąc kadry lifestylowe, produktowe i reportażowe. Ze swoją pasją do tworzenia wkroczyła także do kuchni. Zaczęło się niewinnie – od założenia kanału na Instagramie @cojatuwyrabiam, na którym dzieliła się swoimi przepisami na słodkości, chałki obsypane kruszonką i bezy oblepione kremem, malinami i porzeczkami. Ostatecznie to pieczenie bochenków chleba stało się jej konikiem, a miesiące prób i błędów oraz warsztaty u boku doświadczonych rzemieślniczek, pozwoliły jej szlifować ten wyjątkowo smaczny warsztat.
Warsztaty chlebowe zaczęły się od spontanicznych spotkań z sąsiadami i znajomymi, którzy pod okiem Agi uczyli się wypiekać chleb. Apetyt rósł w miarę jedzenia – Aga doszła do momentu, w którym z jej pieca wychodziło 100 bochenków chleba tygodniowo. Wtedy też zrozumiała, że domowe warunki nie są wystarczające na tę skalę działań. Tak powstała jej pracownia w podwarszawskiej miejscowości Kędzierówka, nieopodal Zalesia Górnego.
Dziś otwiera swoje drzwi przed wszystkimi entuzjastami glutenu, a podczas warsztatów zdradza sekrety odnośnie idealnego zakwasu i procesu przygotowania chleba. Kurs traktuje także jako przestrzeń do nauki praktycznego slow life i poszukiwania odwagi do zmian. Jak sama mówi: “Chleb uczy spokoju, cierpliwości, daje wytchnienie, napełnia siłami i nadzieją.” My dodamy, że zamoczony w oliwie i delikatnie posolony smakuje nieziemsko. To chyba wystarczające argumenty, żeby odwiedzić pracownię CoJaTuWyrabiam w otoczeniu otuliny Lasu Chojnowskiego.
2 razy w miesiącu damy Ci znać o nowych warsztatach, ciekawych twórcach i inspirujących artykułach.
Każda opinia jest przez nas weryfikowana, tak, aby była pewność, że została wystawiona przez uczestnika warsztatów. Dlatego też potrzebujemy Twój adres e-mail, który nie będzie widoczny na stronie z opinią.