fbpx

PoMa

PoMa to nowy projekt dla wszystkich miłośników kiszonek, domowych napojów wyskokowych i fermentacji w każdej postaci. Sama nazwa to skrót nazwiska autora całego zamieszania. Marcin Polec nie tylko uczy, jak kisić płody rolne, ale także głosi “radosną nowinę o drobnoustrojach, które są wszędzie i zawsze gotowe do współpracy”. Aż szkoda nie skorzystać. Tym bardziej, że domowa fermentacja to również doskonały sposób, by uniezależnić się od sklepowych produktów.


Marcin Polec to człowiek Kultury. Kiedyś studiował kulturoznawstwo, dziś najbardziej kręcą go kultury bakterii i drożdży. Większość doświadczenia zdobył poprzez praktykę. W końcu nic nie daje takiej wiedzy jak seria prób i błędów, oparta o informacje ze szkoleń, książek i niezawodnego Internetu.


Pasja do fermentacji zaczęła się u niego od produkcji własnego cydru. “Zafascynowała mnie moc bakterii i grzybów, które są w stanie dokonać fenomenalnej zmiany: zwiększyć wartości odżywcze i wprowadzić niezwykłe smaki i aromaty.” Nieustannie odkrywa kolejne możliwości i nieskończone konfiguracje. Dziś dzieli się swoim podejściem z innymi. “Kocham możliwość budowy suwerenności spożywczej i wyzwolenia się od sklepowych produktów”. A na warsztatach i profilach społecznościowych zaraża tą miłością innych.